Dostupni linkovi

Koordinacija porodica nestalih: Sudbina 11 hiljada osoba još uvijek neriješena  


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Regionalna koordinacija udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije poručila je u ponedjeljak kako su institucije država u regiji obvezne vratiti identitet osobama nestalim u ratnim sukobima 90-ih te da sudbina 11 hiljada nestalih još uvijek nije riješena, prenosi agencija Fena.

Koordinacija koju čine udruženja porodica nestalih osoba iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova i Bosne i Hercegovine, zajednički je to poručila uoči obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba 30. kolovoza.

"Institucije država s područja bivše Jugoslavije obvezne su vratiti identitet nestalim osobama u ratnim sukobima 90-ih godina", stoji u saopćenju sastavljenom nakon sastanka Upravnog odbora Koordinacije u zagrebačkom hotelu Palace.

Članovi Koordinacije osvrnuli su se i na provedbu Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba iz sukoba na području bivše Jugoslavije, koji je između predstavnika zemalja u regiji potpisan u novembru prošle godine.

Predsjedavajuća Upravnog odbora Semina Alekić istaknula je da je od tada primjećen napredak regionalne suradnje državnih institucija u rješavanju pitanja nestalih osoba.

"Došlo je do razmjene informacija o potencijalnim lokacijama grobnica, a radi se i na okončanju objave regionalne liste nestalih koja će spriječiti manipulaciju brojkama", kazala je Alekić.

Naglasila je da unatoč tomu i dalje postoji nezadovoljstvo porodica nestalih osoba i potreba za pritiskom na institucije država da u potpunosti realiziraju vlastite obaveze.

Koordinacija je zatražila ulaganje dodatnih napora i ispunjavanje obveza koje su sve države preuzele kroz zakone, bilaterarne sporazume, protokole i deklaracije za rješavanje sudbina nestalih osoba iz ratnih sukoba 90-ih.

"Očekujemo potpunu primjenu i unaprjeđenje regionalne suradnje u razmjeni informacija koje doprinose ubrzavanju rješavanja sudbina nestalih", stoji u saopćenju Koordinacije.

XS
SM
MD
LG