Dostupni linkovi

Britanska opozicija zajedno protiv Brexita bez sporazuma


Britanski parlament
Britanski parlament

Britanske opozicione stranke javile su u utorak kako su postigle dogovor o zajedničkoj saradnji kako bi pokušali spriječiti izlazak iz Evropske unije bez sporazuma, uključujući donošenje zakona ili održavanje glasanja o povjerenju vladi.

Parlament se vraća sa ljetne pauze sljedeće sedmice nakon čega im predstoji borba sa novim britanskim premijerom Borisom Johnsonom koji je obećao da će Britanija izaći iz Unije krajem oktobra sa ili bez izlaznog sporazuma.

Lider Laburista Jeremy Corbyn održao je sastanke sa Škotskom nacionalnom strankom, Liberalnim demokratama, Zelenom strankom i Nezavisnom grupom za promijene kako bi razgovarali o strategiji kojom bi izbjegli izlazak bez sporazuma.

"Prisutni su se dogovorili o hitnosti zajedničkog djelovanja kako bismo pronašli praktičan način spriječavanja izlaska bez sporazuma, uključujući donošenje zakona ili glasanja o povjerenju", saopštile su stranke u zajedničkoj izjavi.

Nigel Farage, lider Brexit stranke izjavio je ranije ukoliko Boris Johnson ne pdabere izlazak bez dogovora da bi se mogao suočiti sa izbornim izazovom na svakom parlamentarnom mjestu.

On je također rekao da postoji više od 50 posto šanse za izbore na jesen i da ukoliko se Johnson opredijeli za 'čisti Breixit' Brexit stranka bi sarađivala sa njim tako da glasovi onih koji podržavaju Brexit ne budu podijeljeni.

"Stavit ćemo zemlju ispred stranke i uradit ćemo to svaki put", rekao je Farage svojim pristalicama.

Farage je također rekao da je čisti Brexit najpopularnija opcija među glasačima, ali da nije siguran da li se Johnsonu može vjerovati o pitanju Brexita.

XS
SM
MD
LG