Dostupni linkovi

Macron poziva na nove odnose sa Rusijom


Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron
Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopštio je kako je došlo vrijeme za Evropu da redefiniše svoje odnose sa Rusijom kako bi provjerili svoje globalne ambicije i izbjegli da se nađu u sredini novog Hladnog rata.

Macron nije rekao da li želi da Evropska unija podigne sankcije nametnute Rusiji zbog aneksije Krima od Ukrajine, ali je rekao da 'nove sankcije nisu u našem interesu'.Dodao je 'vrijeme je da razmislimo o našem odnosu sa Rusijom', bez detaljnijeg objašnjenja.

U diplomatskom govoru održanom u utorak Macron je upozorio da je dodatno odbacivanje Rusije 'duboka strateška greška'.

Rekao je da su "slabosti i greške" Evrope pomogle Rusiji da ojača svoj savez s Kinom i oživi svoj utjecaj u Siriji, Libiji i oko Afrike.

Francuski predsjednik susreo se prošle sedmice u Francuskoj sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i obećao da će dati novi podsticaj mirovnim pregovorima sa Ukrajinom. No dva lidera nisu se složila po pitanju drugih problema, uključujući Siriji i rusko suzbijanje opozicionih protesta.

Macron je također pozvao na novi globalni ekonomski poredak, proglašavajući 'nezapamćenu krizu' u tržišnoj ekonomiji.

On je održao govor dan nakon završetka intenzivnog G7 samita kojem je bio domaćin i tokom kojeg je bilo govora brigama američke tržišne politike, odnosima sa Kinom i ekonomskom usporavanju.
Samit G7 je završio pozivom na 'fer' i 'otvorenu' trgovinu ali bez spominjanja valuta ili fiskalnih stimulansa.

XS
SM
MD
LG