Dostupni linkovi

Stefanović tvrdi da je ispred Marakane maketa tenka


Tenk ispred stadiona 'Rajko Mitić' u Beogradu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je rekao da ispred stadiona fudbalskog kluba Crvene zvezde u Beogradu nije parkiran tenk, već maketa tenka.

"Policija se obratila tužilaštvu koje je reklo da nema elemenata krivičnog dela i mesta za postupanje policije", rekao je Stefanović novinarima u Beogradu.

Metalni tenk, na kom je ucrtan grb Crvene Zvezde, bez zvaničnog objašnjenja kluba postavljen je juče u večernjim satima ispred stadiona „Rajko Mitić“ poznatijeg Marakana.

Stefanović je naveo i da je policija obavila kontradiverzioni pregled te makete i da ne postoje minska i eksplozivna sredstava i nešto što može da ugrozi ljude.

Stefanović je rekao i komunalni organi treba da vide da li maketa može da stoji na tom mestu i dodao da ne zna da li će ostati ispred stadiona i tokom večerašnje utakmice.

Građanska Inicijativa 'Ne davimo Beograd' pozvala je nadležne organe da reaguju i uklone, kako navode, tenk koji je juče postavljen ispred stadiona „Rajko Mitić“.

„Osuđujemo veličanje ratnih simbola u javnom prostoru, posebno ako su usko vezani za ratove devedesetih kojih se sećamo samo po velikoj patnji, siromaštvu, zločinima i kriminalu, a čije posledice podjednako osećamo i danas na području svih zemalja bivše Jugoslavije“, navodi se u saopštenju „Ne davimo Beograd“, koje se nadovezuje na medijske natpise po kojima je vozilo navodno bilo uključeno u ratna operacije u devedesetim godinama.

„Nije jasno ni kako je moguće posedovati vojno naoružanje ove vrste i koja je uloga Vojske Srbije u svemu ovome. Takođe, postavlja se pitanje i ko je dobio dozvolu da postavi tenk na javnoj površini, a u ime sportskog udruženja građana Crvena Zvezda“, dodaje se u tekstu saopštenja.

Takođe se pozivaju nadležni da javnosti dostave sve detalje o slučaju koji se opisuje kao bizaran, te podvlači da od „ratnohuškačke atmosfere, pored tabloida ima i korumpirana partijska elita, koja stvara pritisak straha svojim građanima i tako im nameće teme koje nemaju veze sa svakodnevnim životom i neposrednim okruženjem koje bi primarno trebalo da ih interesuju ukoliko žele da bolje žive.

Uprava kluba, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo sporta i Vojska Srbije ovim povodom se nisu oglasili.

XS
SM
MD
LG