Dostupni linkovi

Stručnjaci: Kiša sedmicama neće ugasiti požare u Amazonu


Amazon u plamenu i dimu
Amazon u plamenu i dimu

Slabe kiše vjerojatno neće ugasiti požare koji bjesne u brazilskom Amazonu, a padavine do 10. septembra će samo djelimično pripomoći, saopštili su brazilski stručnjaci za vremensku prognozu, prenosi Reuters.

Najveća svjetska tropska prašuma je opustošena nakon što je broj požara, zabilježen širom Amazona, do 25. augusta porastao na 79 posto ove godine, navodi brazilska agencija za svemirska istraživanja.

Požari nisu ograničeni samo na Brazil, a najmanje 10.000 kvadratnih kilometara gori u Boliviji, blizu granice s Paragvajem i Brazilom.

Dok je brazilska Vlada pokrenula inicijativu o suzbijanju požara, raspoređujući trupe i vojne avione, ti napori ugasit će samo manja žarišta i pomoći u sprečavanju novih, rekli su stručnjaci. Veću vatru može ugasiti isključivo kiša, navode stručnjaci.

Kišna sezona u Amazonu počinje najčešće krajem septembra i treba joj nekoliko sedmica da dobije na obimu.

Prognoza za kišu u narednih 15 dana koncentrisana je na područja u kojima su padavine trenutno najmanje potrebne, izjavila je Maria Silva Dias, profesorica sa Univerziteta Sao Paulo.

"Manje padavina očekuje se u dijelovima Amazona koji proživljavaju najgore požare", dodala je.

Na krajnjem sjeverozapadu i zapadu brazilske amazonske prašume idućih će sedmica biti više kiše, ali će istočni dijelovi ostati suhi, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG