Dostupni linkovi

Firma Džonson i Džonson kažnjena sa 572 miliona dolara zbog opioida


Jedan od proizvoda farmaceutskog giganta Džonson i Džonson
Jedan od proizvoda farmaceutskog giganta Džonson i Džonson

Američki sud izrekao je kaznu od 572 miliona dolara farmaceutskoj kompaniji Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) zbog njenog udela u podsticanju krize zavisnosti od opioida u državi Oklahomi.Odmah posle objavljivanja presude sinoć kompanija je saopštila da će se žaliti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

To je prvi slučaj koji je stigao do suda u hiljadama tužbi protiv prizvođača i distributera opioida, prepisivanim za umanjenje bola kod pacijenata.

Opioidi su navedeni u gotovo 400.000 smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD od 1999. do 2017. godine, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Od 2000. godine oko 6.000 ljudi u Oklahomi umrlo je od predoziranja opioidima, prema advokatima te američke države.

Ranije ove godine država Oklahoma postigla je dogovor sa proizvođačem Oksikontina, kompanijom "Parđu Farma" za 270 miliona dolara i kompanijom "Teva Famasjutikal" za 85 miliona dolara tako da je firma Džonson i Džonson ostala jedina optužena u tom slučaju.

Za vreme sedmondedeljnog suđenja advokati za državu Oklahomu su iznosili argument da je firma Džonson i Džonson srpovodila višegodišnju marketinšku kampanju gde je umanjivan rizik od sticanja zavisnosti od tih lekova za ublažavanje bola i promovisala njihove dobre strane.

Advokati su naveli i da su lekari prepisivali suvše tih lekova, što je dovelo do skoka smrtnih slučajeva od predoziranja u Oklahomi, navodi BBC.

Kompanija Džonson i Džonson je negirala da je radila bila šta nezakonito, navodeći da su njene marketinške tvrdnje zasnovane na naučnoj osnovi i da su njeni lekovi protiv bola Duradžesik i Nusinta, predstavljali samo malil deo opioida prepisanim u Oklahomi.

Sudija okružno suda u Normanu, u Oklahomi pocenio je da je kompanija Džonson i Džonson svojim delovanjem ugrozila zdravlje i bezbednost hiljada građana Oklahome, za koje kriza sa opioidima predstavlja neposrednu opasnost i pretnju.

Novac od kazne će biti upotrebljen za lečenje zavisnika od opioida, rekao je on.

XS
SM
MD
LG