Dostupni linkovi

Nova vojna vježba u blizini Tajvana


Kineska vojna vežba na Tajvanu, maj 2017.
Kineska vojna vežba na Tajvanu, maj 2017.

Kina je saopštila da će ove sedmice obaviti vojne vježbe u Istočnom kineskom moru, nedaleko od Tajvana, u vrijeme kada su pojačane tenzije u odnosima ove zemlje i samoupravnog ostrva.

Ovo će biti treći vojni manevri u periodu od mjesec dana, a uslijediće nakon što su SAD nedavno odobrile prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara, uključujući avione "F-16".

Veze između Pekinga i Tajpeja pogoršane su od kada je na položaj tajvanskog predsjednika došla Caj Ing Ven 2016. godine. NJena partija odbija da prihvati ideju da je Tajvan dio "jedne Kine".

Peking je, kao kaznenu mjeru, prekinuo sve komunikacije, intenzivirao vojne vježbe, pokrenuo diplomatsku akciju kod svojih saveznika i pojačao ekonomski pritisak na ostrvo, prenio je AFP.

Peking posmatra Tajvan kao svoju teritoriju koja čeka na ujedinjenje sa maticom, iako dvije strane imaju odvojene uprave od kraja građanskog rata 1949. godine.

Brodovima će, zbog vojnih manevara, biti zabranjen ulazak u vode u blizini istočne kineske provincije Žeđijang u periodu od 48 časova od danas u podne po lokalnom vremenu, saopštila je Administracija za pomorsku bezbjednost ove provincije.

Nisu saopšteni detalji o obimu manevara, niti je precizirano koje će vojne jedinice učestvovati.

XS
SM
MD
LG