Dostupni linkovi

Trump o klimi: Neću da ugrozim američko bogatstvo zbog ‘vetrenjača’


Američko bogatstvo se temelji na energiji i ne želim da to ugrozim zbog ‘snova’ i ‘vetrenjača’, izjavio je predsednik SAD Donald Tramp na pitanje o klimatskim promenama nakon što je propustio sastanak na samitu G7 o ovom pitanju.

"Verujem da Sjedinjene Države imaju ogromno bogatstvo. Nalazi se ispod naših nogu. Postigao sam da to bogatstvo oživi... sada smo proizvođač energije broj jedan na svetu, a uskoro ćemo biti daleko ispred svih," istakao je Tramp.

On je dodao da ne želi da izgubi to bogatstvo. "Neću da izgubim to zbog snova, vetrrenjača, koje, iskreno govoreći ne funkcionišu baš najbolje".

Trump, koji je 2017. povukao SAD iz ključnog klimatskog sporazuma u Parizu 2015. koji je potpisalo skoro 200 zemalja i opisao globalno zagrevanje kao "prevaru" Kine kako bi naškodila američkoj ekonomiji, pokušao je da sebe predstavi na konferenciji za novinare na kraju samite G7 u Francuskoj, kao pristalicu zaštite životne sredine.

"Želim najčistiju vodu na planeti. Želim najčistiji vazduh na planeti i na tome radimo. Ja sam ekolog, ali mnogi ljudi to ne shvataju. Dao sam više izajava sa uticajem na klimu od…svih predsednika. Mislim da znam o klimi više nego većina ljudi," kazao je Tramp.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine su se sa prezrenjem prokomentarisali izjavu američkog predsednika, prenosi Rojters.

"Trampov lažni brend 'envaeromentalizma' znači razvodnjavanje zakona o ugroženim vrstama, popuštanje pred industrijama koje zagađuju okolinu i negiranje klimatskih promena dok planeta gori," kazao je Trevis Nikols, portparol Grinpisa.

Trampova administracija je ukinula mere o zaštiti životne okoline koje je usvojio njegov prethodnik iz Demokratske stranke Barak Obama i razvodnila zakon o zaštiti ugroženih vrsta.

Tramp nije prisustvova sesiji na G7 o klimatskim promenana i biodiversitetu. U tom vreme je imao bilateralne razgovore sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i indijskim premijerom Narendrom Morijem.

Francuski predsednik Emanuel Markon je umanjio značaj Trampovog odsustva.

"On nije bio u sali, ali jeste njegov tim. Ne bi trebalo da bilo šta učitavate u odstustvo američkog predsednika…SAD su sa nama kada je reč o biodiversitetu i inicijativi za Amazon," rekao je Makron.



XS
SM
MD
LG