Dostupni linkovi

RS: Dvije trećine zaposlenih zarađuje ispod prosjeka


Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS
Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS

U Banjaluci je na današnjoj konferenciji na temu „Veće plate i bolji uslovi rada za ostanak radnika u RS“ u organizaciji entitetskog Saveza sindikata istaknuto kako je i dalje najveći problem odlazak radne snage zbog male plate. Poručeno je kako radnici više više ne pristaju da rade za 500-600 maraka mjesečno (250-300 evra).

U istraživanju Saveza sindikata koje je danas predstavljeno na konferenciji navedeno je kako 86 procenata ispitanih radnika odlazi isključivo samo zbog plate.

Predsjednica Saveza Ranka Mišić ističe kako dvije trećine svih zaposlenih u tom BiH entitetu ima primanja ispod prosječne plate. Privredni sektor je, po njenim tvrdnjama, u 2018. godini ostvario dobit od milijardu i 660 miliona maraka (više od 800 miliona evra), ostvaren je i rast prihoda, ali plate nisu dovoljno rasle.

„Šta nije dobro? Da je dobit rasla 11,7, a da plate nisu rasle ni 3 odsto. Znači taj nesrazmjer nama daje za pravo da kažemo da postoji prostor, realan, za povećanje plate i najniže plate i sektorskih plata.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutn Škrebić smatra da se plata mora zaraditi, te da o zaradama treba realno pričati.

„Vi morate shvatiti da mi živimo u Bosni i Hercegovini koja je po meni poluprotektorat. Evo, neka me neko demantuje da kaže da nije. Mi živimo u BiH gdje vlast nije formirana godinu dana poslije izbora. Znate li kako to utiče na poslovanje privrednika? Važno je da rast plata bude realan, a za privrednike je značajno i da budu smanjenji porezi i doprinosi,“ rekao je Škrebić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Duško Milunović, podsjeća da je Vlada donijela set zakona čiji se kako kaže pozitivni efekti već osjećaju, jer je prosječna plata u republici srpskoj dostigla prosječnu platu u federaciji BiH.

„Vi znate da je svih ovdje nas nastojanje da plate budu veće. One se kreću pozitivnim trendom i ja se stvarno nadam i sve ćemo preduzeti da do kraja godine prosječna plata bude 1000 maraka (500 evra). Naravno, takav trend mora da se nastavi i u budućnosti,“ poručio je Milunović.

Konferencija je organizovana povodom 27 godina rada Saveza sindikata. Zaključeno je da se, pored zahtjeva za povećanjem plata mora insistirati i na ssmanjenju poreza, te boljoj poreskoj kontroli, jer i dalje znatan broj poslodavaca na račun isplaćuje minimalac a razliku radnici dobijaju u kovertama.

XS
SM
MD
LG