Dostupni linkovi

Grčka: Potpuno ukidanje kontrole kapitala


Grčki premijer Kirjakos Micotakis

Vlada premijera Kirijakosa Micotakisa objavila je danas ukidanje od 1. septembra svih preostalih ograničenja raspolaganja novcem uloženim u banke - "kontrole kapitala", uvedene u Grčkoj pre četiri godine, po dogovoru prethodne levičarske vlade i kreditora Grčke - EU i MMF-a.

"Četiri godine od uvođenja, kontrola kapitala prestaje," rekao je Micotakis u Skupštini Grčke.

Ministar finansija Hristos Stajkuras rekao je da će se odluka sprovesti "od 1. septembra" po usvajanju izmene propisa o tome.

"U saradnji s Bankom Grčke, ostvarujemo naše predizborno obećanje ranije nego što je bilo planirano: ukloniti kontrolu kapitala", rekao je premijer.

Micotakis, koji je na vlast došao na izborima 7. jula okončavši levičarsku vlast Aleksisa Ciprasa (2015-2019), rekao je da je prethodna vlada vodila "katastrofalnu politiku".

Tokom svog prvog mandata na čelu vlade (januar 2015. - avgust 2015.), Aleksis Cipras, tadašnji lider radikalne levice u Evropi, bezuspešno je pokušavao da ublaži nametnutu politiku štednje.

Kontrola kapitala je uvedena 28. juna 2015. radi sprečavanja panike u finansijskom sektoru i među klijentima banaka pošto je levičarska vlada probila rok plaćanja MMF-u.

U vreme kada je Atina bila u sporu sa kreditorima u vezi sa uslovima za primanje strane pomoći, Evropska centralna banka uvela je ograničenje na podizanje novca iz bankomata od 60 evra na dan.

Pod pritiskom grčkih kreditora, Aleksis Cipras je tada smenio svog kontroverznog ministra finansija Janisa Varufakisa.

Njegov naslednik na mestu ministra, Euklid Cakalotos obavezao se na novi paket mera štednje u zamenu za treći zajam finansijske pomoći svojoj zemlji.

Po okončavaju programa finansijske pomoći Grčke, u avgustu 2018. godine, i zadovoljstva kreditora oporavkom njene privrede, tada vladajuća levica je objavila da je potpuno ukidanje "kontrole kapitala" bilo "pitanje vremena", ali se to dogodilo tek sada, godinu dana kasnije.

Restrikcije su od tada postepeno ublažavane. Ograničenje na podizanje gotovine iz banaka potpuno je ukinuto u oktobru 2018. godine, ali je na snazi ostalo ograničenje u vezi sa transferom novca sa inostranstvom.

Nova konzervativna Vlada brzo je preduzela mere za obnavljanje poverenja na tržištu i želi da vodi politiku naklonjenu poslovanju kako bi privukla investicije, što je ključ za jačanje grčke privrede.

XS
SM
MD
LG