Dostupni linkovi

Dejvid Mekalister u poseti Srbiji


Sastanak Vučića i Mekalistera u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Sastanak Vučića i Mekalistera u Beogradu

Srbija ima ugled kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali je potrebno učiniti više u oblasti vladavine prava, poručio je Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove, na sastanku sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović u Beogradu.

To je saopštila Vlada Srbije, navodeći da su teme sastanka Mekalistera i Joksimović bile evrointegracije Srbije, reformame, situacija u Evropskoj uniji (EU) i regionu.

Mekalister je tokom razgovora rekao da Srbija ima ugled kao faktor stabilnosti u regionu, da je konstruktivan partner EU i da je pokazala da joj je mesto u EU, navodi se u saopštenju Vlade.

Mekalister je dodao da je neophodno je učiniti više u oblasti vladavine prava. On je naveo da očekuje da će dodatne aktivnosti dovesti do otvaranja novih poglavlja u pristupnim pregovorima do kraja ove godine.

Joksimović je navela da je Srbija do sada otvorila 17 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, a da su još četiri tehnički pripremljena, i izrazila nadu da će do kraja godine biti otvorena bar neka od njih.

Po pitanju Kosova, ministarka je rekla da su vlasti Srbije spremne za nastavak dijaloga s Prištinom čim se ukinu takse od 100 posto na robu iz Srbije, saopštila je Vlada.

Mekalister je započeo u ponedeljak zvaničnu posetu Srbiji, sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sastanku sa Vučićem, koji je održan u Predsedništvu Srbije, prisustvovali su i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović i šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici.

Tokom dana Mekalister bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Srbije, a na u popodnevnim satima očekuje se i da se evropski zvaničnik obrati medijima.

Ovo je prva radna poseta Mekalistera nakon izbora na funkciju predsednika Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Podsetimo, Mekalister je poslednji put bio u Beogradu krajem februara, tada u svojstvu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju. Tom prilikom je osim Srbije, posetio i Kosovo.

XS
SM
MD
LG