Dostupni linkovi

Hrvatsko ministarstvo: Vučić opravdava oružanu pobunu '90-ih


Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske ocenilo je kao krajnje neprihvatljivu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojom, kako navode, „opravdava oružanu pobunu protiv hrvatskih vlasti sa ciljem „rušenja ustavnopravnog poretka“ početkom devedesetih godina.

"Hrvatska odbacuje takav pokušaj relativizacije odgovornosti Srbije za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko državno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića", navodi se u reakciji povodom Vučićeve izjave date posle nedavnih napada na Srbe da "razume zašto su se Srbi pre 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti".

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo ne dopušta nepoštovanje činjenice da je Hrvatska suverena i samostalna država, "nastala demokratski izraženom voljom naroda i odbranjena u nametnutom joj ratu".

"Hrvatska garantuje najviši stepen zaštite prava nacionalnih manjina, izgrađuje tolerantno i uključivo društvo utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima. Umesto manipulisanja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, u skladu sa preuzetim obavezama, unapredi položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dve susedne države", zaključilo je hrvatsko Ministarstvo.

XS
SM
MD
LG