Dostupni linkovi

Lažni nezavisni kandidati na izborima za moskovsku gradsku skupštinu


Dvije osobe u kostimu kojim oslikavaju ruski državni simbol dvoglavog orla, učestvuju na skupu u Sankt Peterburgu zahtijevajući registraciju opozicionih kandidata za izbore u gradskom vijeću Moskve.
Dvije osobe u kostimu kojim oslikavaju ruski državni simbol dvoglavog orla, učestvuju na skupu u Sankt Peterburgu zahtijevajući registraciju opozicionih kandidata za izbore u gradskom vijeću Moskve.

Službeno, Ujedinjena Rusija - politička stranka koja je dominirala nacionalnom, regionalnom i lokalnom politikom otkad ju je stvorio Kremlj 2003. - ne učestvuje na izborima 8. septembra za odabir nove moskovske gradske skupštine. Njen logo se ne pojavljuje u oglašavanjima u predizbornoj kampanji i neće se nalaziti na glasačkim listićima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Nijedan od kandidata - čak ni 10 nosilaca Ujedinjene Rusije koji traže ponovni izbor - ne kandiduje se pod okriljem stranke.

Ali nije teško vidjeti umiješanost partije - produžetak kancelarije moskovskog gradonačelnika Sergeja Sobjanina - kako dominira u čvrsto upravljanom izbornom procesu ako se slijedi stara maksima istraživačkog novinarstva: prati novac.

Zapisi iz moskovske izborne komisije pokazuju da je 31 kandidat - koji su u utrci kao nezavisni kandidati a koji imaju dugogodišnje veze s Ujedinjenom Rusijom - primio oko 800 miliona rubalja (10,5 miliona eura) od šest nekomercijalnih fondacija koje su također povezane s Ujedinjenom Rusijom i / ili njenom sestrinskom, pro-kremaljskom organizacijom, Sveruski narodni front (ONF).

Tri organizacije - Fondacija za popularne projekte, Nacionalna fondacija za podršku regionalnoj saradnji i razvoju (NFDR) i Fondacija za podršku budućim generacijama - registrovane su na istoj adresi, Bannji pereulok 3, kao i Ujedinjena Rusija. Zajedno su donirali 400 miliona rubalja (5,3 miliona eura) lažnim nezavisnim kandidatima iz Ujedinjene Rusije.

Fondacija za prava dužnika, koja je donirala 97 miliona rubalja (1,3 miliona eura) registrovana je na istoj adresi kao i ONF. Centar za nadzor industrijskog razvoja projekat je ONF-a. Nacionalna fondacija za obrazovne resurse projekat je Sveruskog pedagoškog kongresa, a to je projekat Ujedinjene Rusije. Posljednje dvije organizacije donirale su više od 30 miliona rubalja (444.900 eura) kandidatima povezanim s Ujedinjenom Rusijom, prema izjavama kandidata podnesenim moskovskoj izbornoj komisiji.

Na blogu Depdep kreiran je post s linkovima svih dokumenata.

'Sistem se trese'

Ujedinjena Rusija očito je donijela taktičku odluku da prikrije svoje učestvovanje na izborima jer je stranka ušla u izbornu sezonu s istorijski niskom ocjenom popularnosti. Veliki dio javnosti okrenuo se protiv stranke nakon usvajanja zakona o povećanju starosne granice za odlazak u penziju, podizanja stope PDV-a, usvajanja programa za oporezivanje transporta na dugim relacijama i slamanja lokalnih protesta u mnogim gradovima protiv brojnih kontroverznih prijedloga za rješavanje problema čvrstog otpada.

"Uvjerena sam da se sistem trese", rekla je za RSE u intervjuu u junu Ljubova Sobol, pravnica Antikorupcijske fondacije opozicionog političara Alekseja Navaljnija, koji je diskvalifikovan u učešću na izborima nakon što su zvaničnici poništili mnoge potpise koje je dostavio. "Ocjene popularnosti Ujedinjene Rusije, [predsjednika] Vladimira Putina i vlade padaju. Ljudi ne žele podržati stranku vlasti i ne vjeruju joj."

"Vlasti već godinama nisu bile tako slabe jer su zaista izgubile podršku većine Rusa", zaključila je Sobol.

Ruska policija pritvorila je opozicionarku Ljubovu Sobol u blizini njene kancelarije u Moskvi, 10.avgusta.
Ruska policija pritvorila je opozicionarku Ljubovu Sobol u blizini njene kancelarije u Moskvi, 10.avgusta.

Odluka da se ne ističe stvorila je nove probleme preferiranim kandidatima Ujedinjene Rusije - probleme poput finansiranja, koje je stranka riješila koristeći svoj čvrsti uticaj u zloglasnim "administrativnim resursima" Putinove autoritarne vladajuće strukture.

Kao prvo, prema ruskom zakonu, kandidati koje su predložile stranke zastupljene u državnoj Dumi ne moraju prikupljati i dostavljati potpise za podršku svoje kandidature. S druge strane, nezavisni kandidati suočavaju se s često napornim zadatkom prikupljanja potpisa od tri odsto birača u okrugu za koji se nadaju da će ga predstavljati.

Obaveza prikupljanja potpisa omogućava vlastima da kontrolišu koji se kandidati pojavljuju na glasačkom listiću.

Zahtjev da se prikupe potpisi i postupak kojim vladina izborna komisija odobrava potpise čini moskovsku gradsku skupštinu "neprobojnom tvrđavom", rekao je politički analitičar Andrej Percev.

Vlasti su doista iskoristile zahtjev za potpisima kako bi diskvalifikovale gotovo sve istinski nezavisne kandidate koji su pokušali učestvovati na izborima, što je potaknulo velike demonstracije u glavnom gradu i pretvorilo uobičajeno nezanimljive regionalne izbore u veliku političku krizu.

U ovoj kampanji, međutim, lažni neovisni kandidati Ujedinjene Rusije suočili su se sa zadatkom da nekako proizvedu tražene potpise od gnjevnog biračkog tijela.

U razgovoru za portal Meduza u junu, Andrej Metelskij, šef moskovskog ogranka Ujedinjene Rusije koji traži ponovni izbor za gradsku skupštinu kao "nezavisni kandidat", pokušao je problem s potpisima pretvoriti u vrlinu.

"Ujedinjena Rusija želi pokazati da se ne plaši izazova i da se ne plaši doći do Moskovljana kako bi prikupila potpise", rekao je Metelskij.

Istog mjeseca aktivisti s Navaljnijevim timom primijetili su reklamu na internetu u kojoj se za potpis nudilo 1.000 rubalja. Nakon reklama, aktivisti su otišli u kancelariju u kojoj su se navodno falsifikovali potpisi u industrijskim količinama kako bi se podržali "nezavisni" kandidati Ujedinjene Rusije.

Navaljnijevi aktivisti pronašli su i snimili sličnu aktivnost vezanu za kandidata Ujedinjene Rusije za guvernera Sankt Peterburga Aleksandra Beglova.

Alati za kontrolu

Moskovske vlasti navodno koriste druge alate za kontrolu političke krize oko izbora. Odbačeni potencijalni kandidati više puta su uhapšeni zbog učestvovanja u neprijavljenim demonstracijama, često bivajući ponovo pritvoreni samo nekoliko trenutaka nakon puštanja na slobodu po prethodnoj optužbi.

Sam Navaljni je tvrdio da je otrovan dok je bio u pritvoru. U bolnici je proveo 19 sati zbog liječenja “alergijske reakcije” – kako je glasila zvanična dijagnoza.

Nakon što su odbili zahtjev opozicije za održavanje demonstracije protiv odbacivanja nezavisnih kandidata na moskovskoj aveniji Saharov 24. avgusta, gradske vlasti su tamo organizovale koncert, navodno u čast 350. godišnjice ruske zastave. Praznik Dana zastave, međutim, bio je 22. avgusta, a trobojnica je prvi put postavljena 1667. ili 1668., što znači da je 350. godišnjica već prošla.

Ipak, gradska uprava je navodno vršila pritisak na organizacije iz budžetskog sektora, kao što su škole i bolnice, da primoraju osoblje da prisustvuje događaju.

Moskovski metro sistem je 22. avgusta podnio tužbu protiv Navaljnija i nekoliko odbijenih potencijalnih kandidata kojim traže nadoknadu za gubitke, koji su navodno naneseni tokom nedavnih demonstracija kada je policija ograničila pristup javnom prijevozu. Ranije su gradska preduzeća koja vode autobuske linije i koja nadgledaju puteve također podnijela slične tužbe.

XS
SM
MD
LG