Dostupni linkovi

Tramp razmišlja o pozivanju Rusije na sledeći samit G7


Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u u nedelju u francuskom Bijaricu da je "moguće" da će pozvati Rusiju da se ponovo pridruži godišnjem skupu industrijski najrazvijenijih zemalja iduće godine, kada on bude domaćin samita G7.

U izjavama za vreme radnog doručka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom na margini skupa G7, Tramp je rekao da razmatra da uputi poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Rusija je bila članica grupe koja se tada zvala Grupa osam, ali je većina drugih zemalja izbacila 2014. zbog Ukrajine.

Evropske zemlje insistiraju na tome da Rusija prvo treba da sprovede mirovne sporazume iz Minska pre nego što joj se dozvoli da ponovo bude član ove grupe. Tramp nije rekao pod kojim kriterijumima bi ponovo pozvao Rusiju da učestvuje na godišnjim samitima.

Tramp je, takođe, u jutrošnjoj Tviter poruci osporio izveštaje da je suočen sa napetim prijemom od svetskih vođa na samitu u Francuskoj.

"Vođe se jako dobro slažu", napisao je Tramp u Tviter poruci.

Drugi lideri, uključujući i britanskog premijera Borisa Džonsona pokušavaju da ubede Trampa da odustane od trgovinskog rata sa Kinom i drugim zemljama, jer smatraju da to doprinosi slabljenju svetske privrede, prenosi AP.

XS
SM
MD
LG