Dostupni linkovi

G7: Trump i Macron se sastali prije početka samita


Donald Trump i Emmanuel Macron u Biarritzu, August 24.
Donald Trump i Emmanuel Macron u Biarritzu, August 24.

Američki predsjednik Donald Trump je doputovao u Francusku kako bi prisustvovao samitu vodećih svjetskih ekonomija.

Samit Grupe sedam u Biarritzu dolazi u vrijeme velikih briga oko usporavanja globalnog ekonomskog rasta i eskalirajućeg američkog trgovinskog rata s Kinom.

Američki predsjednički avion Air Force One sletio je u turistički grad Biarritz u ranim popodnevnim satima.

Dvodnevni samit održava se u vrijeme jednog od najkompliciranijih trenutaka Trumpovog predsjedničkog mandata, koji je dodatno otežan njegovim ratobornim izjavama i kontroverznim odlukama.

Trump je naišao na zabrinuti prijem ostalih svjetskih čelnika. On je stvorio nove globalne napetosti na polju trgovine, te odnosa s Iranom i Rusijom, prenosi Associated Press.

Macron, koji je domaćin samita, rekao je da će sa Trampom razgovarati i o krizama koje se trenutno dešavaju u svetu, uključujući klimatske promene, kao i situaciju u Libiji, Iranu i Rusiji.

Tramp smatra da sa Macronom ima 'dosta toga zajedničkog' i'posebnu vezu', prenosi AP.

Dodao je da veruje da će dosta toga biti postignuto za vreme trajanja samita G7.

Tramp je juče zapretio da će uvesti tarife na francusko vino koje se uvozi u SAD, kao odgovor na porez za digitalne službe koji je uveo zvanični Pariz.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je ranije da Evropska unija ima spreman odgovor ukoliko Tramp odluči da zvanično uvede tarife na francusko vino. Očekuje se da će razgovarati o povećanim trgovinskim tenzijama između dve zemlje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron uputio je apel svim svjetskim silama da pomognu Brazilu i drugim južnomeričkim zemljama u borbi protiv požara koji bjesne Amazonom.

Prije samita Grupe sedam industrijskih sila koji počinje danas, Macron je na vrh dnevnog reda stavio šumske požare. On se ponovo dotakao te teme u obraćanju naciji neposredno prije nego što je avion američkog predsjednika Donalda Trumpa dotakao tlo u francuskom primorskom i turističkom gradu Biarritzu.

Macron je također pozvao na okončanje trgovinskih ratova za koje tvrdi da se "odvijaju posvuda".

Trrump je, neposredno uoči odlaska iz Sjedinjenih Država, zaprijetio novim tarifama na francuska vina u znak odmazde zbog francuskih mjera na oporezivanju tehnoloških kompanija, prenosi Associated Press.

XS
SM
MD
LG