Dostupni linkovi

Obilježena 27. godišnjica napada na sarajevsku Vijećnicu


Obilježena je 27. godišnjica napada na sarajevsku Vijećnicu u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB). Vijećnica je zapaljena od granatiranja u noći 25. na 26. augusta 1992. godine.

"Svake godine osjećamo se emotivno, prvo iz razloga jer se sjetimo šta je bilo, da je nestalo dva miliona bibliotečnih jedinica, da je zapaljena centralna biblioteka u BiH, da je zapaljen dio kulturnog naslijeđa BiH u olimpijskom Sarajevu. I, naravno, svaki put se emotivno osjećamo, jer moramo proći posebnu proceduru ulaska u ovu zgradu, što moram vam reći uvijek djeluje pomalo i stresno", naglasio je Ismet Ovčina, direktor NUB BiH, tokom obilježavanja godišnjice napada na Vijećnicu.

Dodao je da je cilj obilježavanja godišnjice granatiranja i paljenja Vijećnice da se sačuva od zaborava dan kada su paljene knjige i kulturno naslijeđe BiH.

Tokom obilježavanja godišnjice izveden je i kratki performans sa knjigama koje su pokrivene tepihom, a njegova poruka je, prema riječima Ovčine, da ništa ne trebati skrivati ispod tepiha, nego da se treba govoriti o tome šta je bilo i šta treba da bude u smislu rješavanja statusa NUB i drugih institucija kulture u BiH.

Sarajevska Vijećnica otvorena je 20. aprila 1896. godine. Prvobitno je bila zgrada tadašnje gradske uprave i gradske administracije Sarajeva. Nakon Drugog svjetskog rata, sve do 1949. godine, služila je gradskoj upravi, kao zgrada Okružnog suda Sarajeva i sjedište Bosanskohercegovačkog sabora. Nakon toga postaje Gradska biblioteka, odnosno Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Dan kada je spaljena sarajevska Vijećnica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:04 0:00

Za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine Vijećnica je bila više puta granatirana. U noći sa 25. na 26. august 1992. godine je zapaljena.

U požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 90 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o istoriji BiH, dok je unutrašnjost gotovo potpuno uništena.

Rekonstrukcija Vijećnice počela je 1996. godine, a ponovo je svečano otvorena 9. maja 2014. godine.

Dvjesto umjetnika na otvorenju Vijećnice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
XS
SM
MD
LG