Dostupni linkovi

Istraga trovanja hranom desetoro dece u BiH


Inspekcijski organi uzeli su uzorke hrane i vode iz Sportsko-rekreativnog centra "Ajdinovići" kod Olova, iz kojeg je desetero djece sa simptomima trovanja hranom hospitalizovano u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te još dvoje u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

Uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona oglasila se saopćenjem, te potvrdila kako su urađene sve neophone mjere da se uzroci utvrde. Glasnogovornik Vlade Zeničko-doojskog kantona Adem Mecavica za RSE prenosi navode inspekcijskih organa:

„Odmah po zaprimljenoj prijavi, kantonalna sanitarna inspektorica je izašla na lice mjesta radi izvršenja inspekcijskog nadzora u navedenom objektu. Kako se, nadalje, navodi, prilikom inspekcijskog nadzora na licu mjesta bili su prisutni policijski službenici PS Olovo i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Po nalogu dežurnog tužitelja Kantonalnog tužilaštva ZDK, za potrebe vještačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci brisevi sa radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika. Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (grill i pizzeria), do dobijanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija.“

Za danas je najavljena i kontrola koju će izvršiti Kantonalna veterinarska inspekcija.stav

XS
SM
MD
LG