Dostupni linkovi

Komšić: Dodik žrtvuje Tegeltiju


Zoran Tegeltija

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) završila je izvještaj o provjeri Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara i dostavila ga Predsjedništvu BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

SIPA je jučer primila zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave - Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naveo Tegeltija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je za N1 da "nije problem u Tegeltiji, nego u tome da se Milorad Dodik odlučio za nepoštivanje zakona".

"Problem je u tome što Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje jednog tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a, a nije problem u Tegeltiji s kojim nemamo problem da bude mandatar. Ipak, da stvar bude potpuno jasna. Ne postoji nikakva šansa, da ja glasam mandatra prije nego li se dostavi ANP-a, jer postupam i postupati ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija", kazao je Komšić za N1 i dodao:

"Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju".

Također, Centralna izborna komisija (CIK) izvršila je provjeru Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zaključila da on ispunjava sve zakonom imenovane propise za obnašanje ove funkcije.

CIK je u postupku provjere utvrdila da predloženi kandidat trenutno obavlja dužnost narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U slučaju da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata, Centralna izborna komisija BiH će postupiti u skladu sa odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH, navodi se u saopštenju iz CIK BiH.

XS
SM
MD
LG