Dostupni linkovi

Rusija: Produžen pritvor Amerikancu optuženom za špijunažu


Sud u Moskvi produžio je za još dva meseca pritvor bivšem američkom marincu Polu Vilanu osumnjičenom za špijunažu, najmanje do kraja oktobra.

Pri dolasku danas na ročište u sud Vilan je rekao da su ga čuvari povredili u zatvoru gde se nalazi u očekivanju suđenja, prenosi Frans pres.

"Povređen sam u zatvoru, ali zatvor ne želi to da vam kaže", rekao je Vilan novinarima pri dolasku na saslušanje u moskovskom sudu Lefortovo gde se odlučivalo o mogućem produžetku njegovog pritvora.

Dva maskirana čuvara su ga dovela u zatvor sa lisicama na rukama. Ubledeli Vilan rekao je novinarima da oseća jak bol zbog povrede koju su mu naneli zatvorski čuvari i optužio zatvorsku upravu da odbija da mu pruži lekarsku pomoć.

On nije precizirao o kakvoj se povredi radi. Vilan koji koji uz američko ima i britansko, irsko i kanadsko državljanstvo, uhapšen je 28. decembra 2018. godine.

Ruska bezbednosna služba FSB, navodi da je on priveden dok je vršio akt špijunaže, što on demantuje. Za to delo može da dobije zatvorsku kaznu do 20 godina.

Vilanov advokat je u februaru rekao da je njegovom klijentu jedna poznan ica uručila USB flash drive na kojem su bili poverljivi podaci za koje on nije znao. Prema advokatu Vilan je mislio da se radi o slikama snimljenim u njenom društvutokom jednog prethodnog boravka u Rusji.

Vilanu je danas pozlilo u sudu i pozvana je hitna pomoć, ali su bolničari rekli da nije potrebna hospitalizacija, javlja AP. Američka ambasada saopštila je prošlog meseca da se Vilanovo stanje pogoršalo.

Vilan se žali na loše zatvorske uslove i ranije je rekao da mu je život ugrožen.

XS
SM
MD
LG