Dostupni linkovi

Hemon za Reuters: Današnja Amerika podsjeća na Bosnu i Hercegovinu


Aleksandar Hemon
Aleksandar Hemon

Američko-bosanski pisac, scenarista i kolumnista, Aleksandar Hemon koji trenutno u Sarajevu moderira press konferencije Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala (SFF), u intervjuu za Reuters kaže kako može zamisliti podjelu Sjedinjenih Država.

"Ja se bavim maštom - savršeno mogu zamisliti situaciju u kojoj dio Sjedinjenih Država postane nezavistan", rekao je Hemon.

On je također kazao kako ga današnja Amerika podsjeća na rodnu Bosnu i Hercegovinu, podijeljenu nakon ratnih devedesetih.

"Ovo je budućnost Amerike", rekao je Hemon na pitanje kako vidi situaciju u Bosni.

"To će biti nefunkcionalni politički sistem koji blokira samu mogućnost zamišljanja zajedničkog društva, što jeste slučaj u Bosni."

Hemon također sugeriše da bi rastući društveni i politički raskoraci mogli privući separatističke snage koje bi na kraju bile sposobne preoblikovati američku političku kartu. U slučaju podjele, smatra Hemon, rasistički jezik američkog predsjednika Donalda Trumpa snositi dio odgovornosti.

"Ne bih poželio Trumpa ni na kakav način nikome, no sada, zbog njega, neosporno je da su bijela nadmoć, netolerancija i patrijarhat, ogroman dio Amerike.

U saradnji sa britanskim piscem Davidom Mitchellom i redateljicom Lanom Wachowski, Hemon je upravo završio pisanje scenarija za četvrti nastavak kultnog američkog filma Matrix.

U Sarajevu, pored učešća na SFF-u, on također promovira svoju knjigu 'Moji roditelji: uvod', koja govori o životu njegovih roditelja nakon što su iz ratne Bosne i Hercegovine otišli za Kanadu.

"Mislio sam da bi bilo važno imati knjigu koja bi govorila o složenosti imigrantskog iskustva, broju odluka koje svi emigriraju i zatim imigriraju moraju donijeti i koliko su one teške", rekao je Hemon za Reuters.

Sarajlija koji od početka rata u Bosni i Hercegovini živi u Chicagu, Aleksandar Hemon jedan je od najcjenjenijih savremenih pisaca s područja bivše Jugoslavije i jedan od najznačajnijih modernih autora koji pišu na engleskom jeziku.

Na početku rata u BiH Hemon se zatiče u Chicagu u sklopu programa kulturne razmjene. Onemogućen da se vrati u Sarajevo pod opsadom, ostaje da živi i radi u SAD, gdje je 1995. godine objavio svoju prvu priču na engleskom jeziku objavljenu u sklopu zbirke 'Pitanje Bruna'.

Njegova knjiga 'Projekat Lazarus' ušla je u uži izbor za nagradu National Book Award. Njegovo djelo 'Knjiga mojih života' ušla je u uži izbor za nagradu koju dodjeljuje National Book Critics Circle u kategoriji autobiografije.

Zajedno sa bh. redateljicom Jasmilom Žbanić napisao je scenario za film 'Otok ljubavi'. Hemon također predaje na Univerzitetu Princeton.

XS
SM
MD
LG