Dostupni linkovi

Nema izmještanja carinskog terminala Rača


Protest špeditera na Rači
Protest špeditera na Rači

Carinski terminal na graničnom prelazu Rača neće biti izmješten na drugu lokaciju kako je to planirala Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Nedavni protesti prevoznika i špeditera, koji posluju na ovom terminalu, urodili su plodom.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske (RS), kaže da su u četvrtak (22. avgust) dobili obećanja nadležnih da terminal ostaje gdje jeste i da će se ići u njegovu sanaciju.

"Što je najbitnije, carinski terminal ostaje tu gdje jeste i radiće se na poboljšanju uslova na graničnom prelazu i carinskom terminalu", kaže on.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH navode da su saslušali argumente prevoznika i špeditera, te su odlučili da ulože sredstva u sanaciju postojećeg terminala, ali su im neophodna odobrenja i odluke nadležnih organa, jer Uprava ima na raspolaganju svega 400.000 maraka (oko 200.000 eura) godišnje za održavanje svih graničnih prelaza u BiH što nije dovoljno.

"Neophodno je da se osiguraju sredstva za ulaganje u ovaj terminal jer sredstva koja Uprava dobija kroz budžet nisu dovoljna za tako nešto. Sada je neophodno pribaviti sve odluke od Savjeta ministara pa nadalje da se to ugradi u budžet i da Uprava dobije ta sredstva kroz budžet i da se ta sredstva mogu iskoristiti na način kako trebaju", kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave.

Postojeći terminal koji bi sada trebao ići u sanaciju izgrađen je prije 15 godina sredstvima Evropske unije, ali od tada u njegovo održavanje nije bilo ulaganja, što je bio i razlog Uprave za indirektno oporezivanje da traži njegovo izmještanje, čemu su se usprotivili špediteri i prevoznici iz RS-a, koji su svoje nezadovoljstvo nedavno iskazali i protestima te obustavom rada.

XS
SM
MD
LG