Dostupni linkovi

U Sarajevu hospitalizirano 10 djece, sumnja se na trovanje hranom


Klinički univerzitetski centar Sarajevo, ilustrativna fotografija
Klinički univerzitetski centar Sarajevo, ilustrativna fotografija

Zbog sumnje na trovanje hranom desetero djece je iz Sportsko- rekreativnog centra (SRC) Ajdinovići kod Olova smješteno je na kliniku za infektivne bolesti Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu (KCUS).

Dvoje djece ima teže simptome. Nadležne ljekarske službe i službe Instituta za zdravlje i sigurnost hrane su na terenu, te utvrđuju uzroke trovanja.

Povišena temperatura, proljev i povraćanje simptomi su zbog kojih je desetero djece zadržano na liječenju na infektivnoj klinici KCUS. U saopštenju iz press službe Kliničkog centra navedeno je da dvoje djece ima izraženu težu kliničku sliku, dok su ostala djeca u, kako se navodi, srednje teškom stanju.

Djeca su prethodno boravila u SRC Ajdinovići kod Olova odakle su dovezena tokom noći i jutros na liječnički pregled potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor Doma Zdravlja Olovo Izudin Kučanović.

„U našu službu je od 4:10 sati jutros, pa do 7:15 primljeno ukupno 13 pacijenata sa gastroenterokolitisom i sumnjom na trovanje hranom iz Sportsko - rekreativnog centra Ajdinovići. Od tih 13, njih deset je zbrinuto kod nas i transportovano do KCUS Sarajevo, odnosno do Infektivne klinike. Tri pacijenta su nakon tretmana kod nas puštena na kućno liječenje. Svi pacijenti su u dobi od 13 do 15 godina“, rekao je Kučanović.

Uzrok trovanja djece koja su u Ajdinovićima boravila u grupi djece iz nekoliko sportskih klubova se ispituje, potvrdio je on, te kazao kako su nadležne ljekarske ali i službe Instituta za zdravlje i sigurnost hrane na terenu gdje uzimaju uzorke hrane.

XS
SM
MD
LG