Dostupni linkovi

Povratak Rohinja neizvjestan, odbijaju da se vrate u Mijanmar


Rohinja izbjeglice u Mijanmaru

Drugi pokušaj da se uvjere Rohinja izbjeglice da se vrate u Mijanmar iz logora na jugoistoku Bangladeša u četvrtak nije uspio, nakon što se oni koji su planirani za repatrijaciju nisu pojavili na utvrđenim destinacijama.

Stotine hiljada Rohinja muslimana pobjeglo je iz Mijanmara u Bangladeš prije dvije godine nakon nasilne akcije mijanmarske vojske protiv manjinskog naroda. Grupe za ljudska prava i Sjedinjene Države optužile su Mijanmar za pokušaj genocida.

Bangladeš i Mijanmar dogovorili su se da započnu s povratkom izbjeglica od danas, u pokušaju da ožive blokirani sporazum o repatrijaciji iz 2017. Dvije strane pristale su da započnu proces nakon što je Mijanmar odobrio povratak za 3.450 ljudi s liste od više od 22.000 izbjeglica koju je podnio Bangladeš.

Izbjeglice navode u saopćenju za javnost objavljenom na Twitteru da situacija u mijanmarskoj državi Rakhine - iz koje je skoro 750.000 Rohinja pobjeglo pred vojnom kampanjom u augustu 2017. - nije sigurna za njihov povratak.

U saopćenju se navodi da je lista s izbjeglicama pripremana tajno bez konsultacija s Rohinjama.

"Potrebne su nam stvarne garancije za državljanstvo, sigurnost i obećanje o povratku u našu prvobitnu domovinu", navodi se u saopćenju izjava Mohmmada Islama, jednog od izbjeglica. Islam je među izbjeglicama s kojima je razgovarao UNHCR kako bi dobio njihov pristanak za dobrovoljnu repatrijaciju.

Islam je kazao da vlada Mijanmara mira razgovarati s Rohinjama prije nego što pokuša s njihovom repatrijacijom.

Tisuće Rohindža muslimana pristižu u Bangladeš
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Čelnik bangladeške komisije za pomoć i repatrijaciju izbjeglica, Abul Kalan, izjavio je da se nijedan od izbjeglica koje su intervjuirali zvaničnici UNHCR-a nije prijavio za povratak u Mijanmar.

Bangladeški i zvaničnici UNHCR-a intervjuirali su 295 od 1.136 porodica u ponedjeljak i utorak - koje predstavljaju 3.450 Rohinja - očigledno u pokušaju da pridobiju njihov pristanak na dobrovoljni povratak.

Kalan je kazao da će komisija nastaviti da obavlja razgovore s članovima preostalih porodica, prenosi dpa.

Satelitski snimci spaljenih sela Rohindža
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG