Dostupni linkovi

Istraživanje: U Britaniji pojačani rasistički napadi na učenike iz istočne Evrope


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U školama u Engleskoj i Škotskoj povećan je nivo rasizma i ksenofobije prema učenicima iz istočne Evrope nakon referenduma o Brexitu 2016. godine, rezultati su najnovijih istraživanja.

Britanski dnevnik "Gardijan" piše da rezultati istraživanja koje je predvodio Univerzitet "Strathclyde", pokazuju da je 77 odsto ispitanih učenika izjavilo da su bili izloženi rasizmu, ksenofobiji ili nasilništvu.

Prema rezultatima istraživanja, 49 odsto učenika reklo je da su napadi bili učestaliji nakon referenduma održanog 2016. godine.

List piše da su učenici istraživačima rekli da su bili meta verbalnih uvreda na ulici i u javnom prevozu. Zabilježeno je i nekoliko fizičkih napada, ali djeca ističu da se većina incidenata desila u školi.

Autor izvještaja Daniela Sime koja je rezultate nedavno objavila na konferenciji Evropskog socijološkog udruženja u Mančesteru ističe da napadi i neintervencija pojedinih prosvjetnih radnika utiču na mentalno zdravlje učenika i izaziva osjećaj da ne pripadaju Velikoj Britaniji.

Istraživači su izvršili ispitivanje između oktobra 2016. godine i maja 2018. godina ispitali su više od 1.000 učenika koji imaju između 12 i 18 godina.

Učenici su, uglavnom bili iz Poljske, Rumunije i Litvanije, a u Britaniji žive najmanje tri godine.

XS
SM
MD
LG