Dostupni linkovi

Odata počast ubijenim na Korićanskim stijenama


Korićanske stijene
Korićanske stijene

Bacanjem dvije stotine ruža s litice, na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću danas je obilježeno 27 godina od kad je na tom mjestu strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih civila.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je za Fenu da se radi o muškarcima koji su dovedeni iz prijedorskih logora 21. augusta 1992. godine, iznad litice dubine više od 300 metara, te strijeljani. Potom su ih opljačkali.

Kako Mešković navodi, "sve vrijeme su zataškavali i danas zataškavaju taj zločin".

"Pogotovo kad je u pitanju pronalaženje posmrtnih ostataka na lokalitetu Korićanskih stijena. Tu se radi o organiziranom zločinu u kojem su sudjelovali i izvršioci bili, pripadnici prijedorske policije, koji su u kontinuitetu, s početkom formiranja i gašenjem logora na području Prijedora, vršili mnogobrojna strijeljanja nedužnih građana", kazao je.

Mešković naglašava da je danas bila prilika "za odavanje počasti ubijenim civilima, te da pozovemo na procesuiranje odgovornih za planiranje i izvršenje tog zločina".

"Uistinu može postojati individualna odgovornost, ali takve vrste masovnih egzekucija sigurno jesu nešto što je sistem, politika planirala, a sami pojedinci izvršioci tog zločina", naglasio je.

Mešković kaže da jedanaest procesuiranih "ne odgovara kompletnoj strukturi u pripremi i izvršenju tog zločina".

Za zločin na Korićanskim stijenama pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14, Gordan Đurić na osam, Ljubiša Četić na 13, Zoran Babić na 22, Milorad Škrbić na 21, Dušan Janković na 21, Željko Stojnić na 15, Saša Zečević na 23, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

Korićanske stijene: 'Tražim sina jedinca'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
XS
SM
MD
LG