Dostupni linkovi

Dejan Sekulić u pritvoru


Poduzetnik Duško Knežević tokom obraćanja na protestu 'Do slobode' u aprilu 2019.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je odredilo pritvor od 24 sata Dejanu Sekuliću, koji je u javnosti poznatom i kao kum crnogorskog odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Prije određivanja pritvora, Sekulića je saslušao specijalni policijski tim i specijalni tužilac. Njegov advokat Zdravko Đukanović u ovom trenutku ne zna koje konkretne radnje Sekulića su pod istragom tužilaštva, ali navodi za Radio Slobodna Evropa da je Sekulić priveden zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju i zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

„Koje su konkretno radnje, ja u ovom momentu ne znam. Ono što mi je do ovog momenta predočeno su krivična djela zloupotrebe u privrednom poslovanju, ali ne i konkretne radnje“, kaže advokat Đukanović.

Protiv Duška Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca te zloupotrebu službenog položaja. Višemjesečne istrage su do sada rezultirale podizanjem dvije optužnice protiv Kneževića, vodi se još desetak istraga, a privedeno je najmanje deset osoba bliskih Kneževiću. Knežević je izbjegao hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju čiji je državljanin.

Odmah po hapšenju Dejana Sekulića, oglasio se poduzetnik Duško Knežević, koji je dijelu crnogorskih medija proslijedio navodni dokument iz 2007. godine, u čijem je fokusu aktuelna predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica koja je tada obavljala funkciju Vrhovnog državnog tužioca.

U prezentovanom dokumentu se nalazi odgovor Vesne Medenice menadžmentu Telekoma u kome tadašnja vrhovna državna tužiteljka konstatuje „da u sklapanju konsultantskih ugovora ne stoje bilo kakvi elementi krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, pozivajući se na mišljenje komisije koju su činili profesori Ekonomskog fakulteta u Podgorici. Podsjetimo slučaj „Telekom“ je korupcionaška afera čiji je dio menadžmenta osumnjičen i optužen da je prilikom privatizacije „Telekoma“ nezakonito pribavili više miliona eura preko lažnih konsultantskih ugovora.

U istom saopštenju Kneževićeve Atlas grupe je najavljeno da će nastaviti sa javnim „iznošenjem dokaza koji upućuju na kriminal čiji su akteri članovi samog državnog vrha kojima je država Crna Gora pretrpjela štetu koja se mjeri stotinama miliona eura“.

Duško Knežević: Đukanović će odgovarati
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG