Dostupni linkovi

Vanjskotrgovinski deficit u BiH za 12 posto veći no prošle godine


Ilustrativna fotografija

Vanjskotrgovinski deficit BiH u prvih šest mjeseci ove godine dostigao je cifru od gotovo 4 milijarde maraka i za 12 posto je veći nego prethodne godine. Izvoz je u padu, a uvoz raste, kažu u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH i dodaju da se u BiH uvozi 92 posto hrane, a samo 8 posto pokriva domaća proizvodnja.

Bosanskohercegovačka privreda se suočava sa brojnim problemima, od masovnog odlaska kvalifikovane radne snage, predugih procedura za pokretanje biznisa, zaustavljenih reformi do zastarjelosti sistema funkcionisanja u doba digitalizacije, podsjeća Nihad Bajramović generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH.

On ocjenjuje da je rezultat svega toga rekordan vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine od 4 milijarde maraka. Bajramović procjenjuje da bez hitnog pokretanja reformi izvoz se ne može povećati niti ekonomija oporaviti.

“Za ekonosmki razvoj Bosne i Hercegovine kojim bi bilo otklonjeno sadašnje zaostajanje u odnosu na većinu evropskih zemalja, neophodne su povećane investicij. Koji opet ne može biti sve dok ne budu provedene reforme I osigurana vladavina prava”, objašnjava on.

Belma Hasić iz sektora za makroekonomski sistem VTK podsjeća da je za BiH i dalje najvažniji partner EU, a od zemalja cefte Srbija.

Ona kaže i da je smanjen izvoz bh. proizvoda u zemlje CEFTE i zbog uvedenih taksi na Kosovu, zbog čega je izvoz bio manji za 60 miliona KM.

XS
SM
MD
LG