Dostupni linkovi

Pompeo: 'Islamska država' ojačala u pojedinim područjima


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo saopštio je u utorak kako militanti takozvane 'Islamske države' postaju snažniji u određenim područjima, no da je njihova sposobnost da izvode napade uveliko smanjena.

"Komplikovano je. Na određenim mjestima 'Islamska država' je mnogo snažnija no što je bila prije tri ili četiri godine", rekao je Pompeo u intervjuu za američku CBS televiziju. No, Pompeo je također dodao da je samoproglašeni kalifat militantne grupe nestao i da su njihove mogućnosti napada znatno umanjene.

Njegove izjave dolaze nakon izvještaja New York Timesa u kojem stoji da militantna grupa 'Islamska država' dobija na snazi u Iraku i Sirji.

Američki predsjednik Donald Trump saopštio je u decembru prošle godine kako su američke trupe uspjele u svojoj misiji da pobijede tzv. 'Islamsku državu' u Siriji i da američki vojnici više nisu tamo potrebni. "Pobijedili smo", rekao je tada Trump.

Pompeo je rekao da je plan za savladavanje tzv. 'Islamske države' u regionu izvršen sa osamdeset drugih zemalja te da je bio veoma uspješan.

Međutim, dodao je da uvijek postoji rizik od pojavljivanja 'radikalnih terorističkih grupa' uključujući al Qaedu i 'Islamsku državu'.

'Islamska država' preuzela je odgovornost za napad koji se desio prolog vikenda u glavnom gradu Afganistana Kabulu tokom kojeg su 63 osobe poginule a 182 ranjeno.

Napad u Kabulu: Svadba u subotu, sahrana u nedjelju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00
XS
SM
MD
LG