Dostupni linkovi

Na Kanarskim otocima izgorjelo više od 12.000 hektara šume


Ilustrativna fotografija

Požar na Kanarskim otocima i dalje je aktivan, ali je situacija danas nešto bolja jer je vjetar slabiji, a temperatura niža, prenosi AP.

Evakuirano je 10.000 ljudi, a požar gasi više od 1.000 vatrogasaca i pripadnika službe za vanredne situacije.

Na zapadnim padinama otoka Gran Canariaizgorjelo je više od 12.000 hektara šume. Predsjednik Kanarskih otoka Ángel Víctor Torres kaže u tvitu u utorak da plamen gubi na snazi i da je srce glavnog otočkog rezervata Tamadaba pošteđeno od vatre.

Tek noć prije, vlasti su opisale požar kao "nekontroliran" i brzo napredujući prema jugu otoka.

Otok Gran Kanarija i glavni grad Las Palmas poznati su po plažama i planinama i popularna su turistička destinacija Evropljana.

Požari su česti u južnoj Evropi tokom toplih i sušnih ljetnih mjeseci. Za gotovo polovinu španskih provincija danas je na snazi upozorenje na veliki rizik od požara.

Gran Kanarija je brdski vulkanski otok u arhipelagu Atlantskog okeana, sjeverozapadno od Afrike.

Neki turisti su zbog požara morali napustitihotele na seoskom području i premješteni su u druge smještajne jedinice, rekla je otočka vlada.

Turisti na obali mogli su vidjeti kako u more uranjaju oblaci sivog dima. Međunarodna zračna luka Las Palmas radila je normalno, saopćile su vlasti u ponedjeljak.

Predsjednik Kanarskih otoka Torres rekao je da je 1.100 vatrogasaca raspoređeno u smjenama, zajedno sa 16 aviona kojigase požar od u subotu popodne.

Vatrogasci su se suočili s velikim plamenom i puhanjem vjetra u ponedjeljak, kada su temperature dostigle 36 Celzijevih stupnjeva.

XS
SM
MD
LG