Dostupni linkovi

Sve veći broj migranata u Unsko-sanskom kantonu


Sve veći broj migranata i izbjeglica stiže u Unsko-sanski kanton (USK), što dodatno komplikuje ionako tešku situaciju u ovom dijelu Bosne I Hercegovine. Naročito je teško u kampu Vučjak u kampu Vučjak. Trenutno u ovom kampu boravi 800 osoba, što je najveći broj do sada.

"Crveni Križ grada Bihaća ima jedno veliko opterećenje, kako da u narednom periodu opsluži migrante u svim tim segmentima ishrane, ali i sa odjećom, dekama i svim onim što je neophodno u takvoj vrsti kampa, koja evo iz dana u dan postaje sve neuslovnija iz razloga povećanog broja migranata"”, kaže sekretar Crvenog Križa grada Bihaća, Selam Midžić.

U međuvremenu Operativna grupa za koordiniranje i nadzor migranstskom krizom USK, podržala je prošlogodišnju odluku Vlade tog kantona, kojom se predlaže da se jedinstveni prihvatni centar formira na lokalitetu stočarske farme u Medenom polju. Ovoj odluci protivi se Opštinsko vijeće Bosanskog Petrovca.

"Ostajemo pri onom stavu koji je donijela vlada USK još prošle godine i lokaciju koju smo ponudili na Medenom polju", kaže premijer USK Mustafa Ružnić.

Dok se čeka konačna odluka o lokalitetu na kojoj će biti uspostavljen migracioni centar, što bi moglo potrajati, u Crvenom Križu pokušavaju život u privremenom kampu na Vučjaku učiniti podnošljivijim.

"Šatori prokišnjavaju, tako da prelazimo na drugu fazu tog kolektivnog smještaja u velike šatore, gdje ćemo u narednom periodu obezbijediti i topove za zagrijavanje tih šatora, zajedno sa svim onim što ide, krevete na sprat sredstvima donatora, osvijetliti kamp, te obezbijediti kante za smeće", navodi sekretar Crvenog Križa grada Bihaća Selam Midžić.

XS
SM
MD
LG