Dostupni linkovi

Abas otpustio sve savetnike i traži da vrate bonuse


Palestinski predsednik Mahmud Abas otpustio je sve svoje savetnike i naredio je bivšem premijeru Rami Hamdali i ministrima da vrate više desetina hiljada dolara primljenih na osnovu povećanja plate što je on u tajnosti odobrio pre dve godine, javlja AP.

Palestinski zvaničnici navode da je odluka koja je objavljena u zvaničnom saopštenju donesena u sklopu napora za smanjenje troškova i oporavak sredstava nakon što je Izrael početkom godine obustavio isplate poreskih prihoda.

AP podseća da se Palestinska Uprava koja upravlja delovima Zapadne Obale već dugo suočava sa optužbama za korupciju i loše upravljanje.

Izrael je prestao da isplaćuje deo poreskih prihoda koje prikuplja u ime Palestinaca u znak protesta zbog isplata Palestinske Uprave izvršenim na račune porodicama militanata koji su ubijeni ili uhapšeni.

Dokumenti koji su se početkom godine pojavili u javnosti pokazuju da je Hamdali članovima administracije dao obimne plate. Prema navodima medija, ministarska primanja povećana su sa 3.000 dolara na 5.000 dolara što je rast od 67 odsto a da je plata premijera dostigla 6.000 evra.

Abas je u tajnosti odobrio povećanja, čime je ignorisao Zakon iz 2004. godine kada su određeni fiksni iznosi plata. Plate su retroaktivno povećane do 2014. godine kada je administracija preuzela dužnost što je dovelo do bonusa u vrednosti od nekoliko desetina hiljada dolara.

Bonus od 10.000 dolara za smeštaj namenjen je ministrima koji žive izvan Ramale, gde je sedište Palestinske Uprave, ali je dat svima, uključujući i one koji imaju kuće u tom gradu.

XS
SM
MD
LG