Dostupni linkovi

Egipat ponovo otvara povijesnu Palaču Barona Empaina


Palača Barona Empaina

Egipat će uskoro ponovo otvoriti stoljetnu Palaču Barona Empaina nakon šest milijuna dolara obnove dvorca nadahnutog indijskim arhitektonskim stilom, koji je sagradio bogati belgijski inženjer, u predgrađu prijestolnice Kaira, Heliopolisu.

Sagrađen 1911., dvospratni dvorac propao je nakon smrti Edouarda Empaina 1929. godine i dugi niz godina, uslijed brojnih vlasničkih sporova, iznajmljivan je za društvene događaje ili kao filmski set.

Egipat je konačno 2018. pokrenuo obnovu Palače u iznosu od 100 milijuna egipatskih funti - mješavine mavarskog preporoda s početka 20. stoljeća, perzijskog preporoda, tradicionalne arapske i europske neoklasicističke arhitekture - i očekuje se da će za tri mjeseca biti otvorena i posjetiteljima.

Ministar za starine Kaled Al-Anani rekao je tokom obilaska Palače da su obnove uslijedile nakon opsežnih studija i razgovora s organizacijama civilnog društva u Heliopolisu i belgijskom veleposlanikom u Kairu.

"Znam što Baron (palača) predstavlja za narod Heliopolisa, tako da nisam mogao postupiti prema jednostranoj arheološkoj odluci i zanemariti narod", rekao Al-Anani.

Projekt je podrazumijevao pojačanje stropova, obnovu mramornih stubova i freski iznad glavnog ulaza, kao i ukrasne elemente poput kipova i skulptura, te skraćenje vrata i prozora.

XS
SM
MD
LG