Dostupni linkovi

Merkel i Orban obeležili ‘Panevropski piknik slobode’ iz 1989.


Mađarski premijer Viktor Orban i nemačka kancelarka Angela Merkel obeležili su 30-tu godišnjicu “Panevropskog piknika” događajem na granici između Austrije i Mađarske za koji se smatra da je na kraju pomogao padu Berlinskog zida dva i po meseca kasnije.

Orban, jedan od najžešćih kritičara politike Angele Merkel tokom migrantskog priliva 2015-2016, izrazio je punu zahvalnost nemačkoj kancelarki, čija zemlja ima bliske ekonomske veze s Mađarskom.

Merkel je odgovorila izrazivši zahvalnost Berlina što su mađarski graničari 19. avgusta 1989. godine dozvolili da oko 700 izbeglica iz Istočne Nemačke pređe u Austriju što je bio pritisak na komunistički režim Istočne Nemačke da pusti građane da emigriraju.

"Mi se Nemci s velikom zahvalnošću sećamo doprinosa Mađarske prevazilaženju podele Evrope, kao i doprinosa ponovnom ujedinjenju Nemačke", rekla je Merkel u gradu Šopronu na krajnjem zapadu Mađarske.

Migrantska kriza je bila dominantna tema na konferenciji za novinare.

Aludirajući na podelu u EU zbog politike prema migrantima, Merkel je rekla da je "ponekad potrebno učiniti nemoguće da bi se postigli pravda i zajednička odgovornost prema Evropi i svetu".

Merkel je rekla da nova šefica izvršne komisije Evropske unije, Ursula von der Lajen ima za cilj "novi početak kako bismo videli koliko smo u stanju da se dogovorimo" o pitanju migracija.

Upitan o odluci Budimpešte da podigne stotine kilometara ograde duž svojih južnih granica kako bi se sprečilo da migranti stignu do Evropske unije, dok je pre 30 godina Mađarska pomogla da se sruši "Gvozdena zavesa", Orban je rekao da je "to potpuno kompatibilno".

Orban je dodao i da oni tako štite spoljne granice EU, a samim tim i Nemačke i da sve to rade o svom trošku jer to smatraju obavezom Mađarske.


XS
SM
MD
LG