Dostupni linkovi

Haradinaj i Ahmeti u predizbornoj koaliciji


Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija postigli su sporazum o zajedničkom nastupanju na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, potvrdili su rukovodioci ovih dveju partija na pres konferenciji u ponedeljak u Prištini.

Lider Alijanse je Ramuš Haradinaj, aktuelni premijer u ostavci, a Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti, aktuelni gradonačelnik Prištine.

Ahmeti je rekao da je postignuta salganost da se na izborima izađe sa jednom izbornom listom, a čiji će nosilac biti Ramuš Haradinaj.

„Kosovo ima potrebe za nove izbore i nov legitimitet. U toj borbi, ujedinjujemo snage a glavni cilj nam je da osvojimo izbore sa zajedničkim programom“, kazao je Ahmeti.

On je dodao da se njegova partija bori za porast minimalne plate, prava radnika, da se raspravlja o ekonomskom razvoju, dodajući da je njen glavni zahtev intenziviranje borbe protiv korupcije i nepotizma u institucijama.

Istakao je da će ove dve partije sada kontaktirati i ostale političke aktere „kako bi se proširila pobednička koalicija“.

Ahmeti je rekao da su pred Kosovom teške godine, bilo da se radi o dijalogu sa Srbijom ili o obećanjima o borbi protiv korupcije i organizovanog krminala.

„Svakako je potrebna jedna ozbiljna koalicija koja je spremna da se suoči sa ovim izazovima“, kazao je Ahmeti. Dodao je da su ove partije spremne za raspuštanje Skupštine 22. avgusta, što će otvoriti put „raspisivanju izbora za 29. septembar ili 6. oktobra“.

Haradinaj je na konferenciji za novinare rekao da „su danas spremniiji da preuzmu odgovornost u vezi svih tema koje preokupiraju naše živote“, i da su ovakvom odlukom dve partije dokazale „zrelost“ i da za Kosovo postoji nada.

„Stvaramo osnovu za pobedu“, kazao je Haradinaj, takođe dodajući da su otvoreni i za ostale partije.

Ahmeti je rekao da je taksa koju je Haradinaj uveo Srbiji, a zbog njene kampanje protiv Kosova, razumna, imajući u vidu da se Srbija i dalje ponaša destruktivno prema Kosovu.

Ahmeti je takođe kazao da se ranije danas sastao i sa liderom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafa, kome je preneo da je njegova partija i koalicija sa Alijansom spremna na saradnju pre ili posle izbora.

Socijaldemokratka partija ranije je kritikovala Haradinaja zbog stupanja u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kadrije Veseljija.

Većina partije na Kosovu izjasnile su da neće stupati u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova.

Socijaldemokratska partija nastala je kada je 12 poslanika opozicionog pokreta Samoopredeljenje odlučilo da je napuste i formiraju novu.

Haradinaj je podneo ostavku 19. jula nakon što je dobio poziv za razgovor od Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu, u svojstvu osumnjičenog. On se tamo branio ćutanjem i po povratku je izjavio da su prevremeni izbori najbolje rešenje.

XS
SM
MD
LG