Dostupni linkovi

Madrid: Bez dogovora o iskrcavanju migranata na Majorki


Migranti na brodu Open Arms, fotoarhiv
Migranti na brodu Open Arms, fotoarhiv

Španska Vlada negirala je da je postigla dogovor sa Italijom da se 107 migranata iskrca u špansku luku Majorka, ponavljajući spremnost da ih prihvati.

"Jedina tačna informacija je da je Vlada ponudila 'Open arms' da zaplovi ka najbližoj španskoj luci te da italijanska Vlada krši zakon sprečavanjem iskrcavanja migranata na Lampeduzu," navodi se u saopštenju zvaničnog Madrida.

Sa broda "Open arms" ranije je saopšteno da su Madrid i Rim postigli sporazum o iskrcavanju migranata na Majorki, nakon što su migranti u Sredozemnom moru proveli 18 dana.

Humanitarna organizacija "Proaktiva open arms" ističe je da je odluka Rima i Madrida "neshvatljiva", s obzirom na pogoršanje uslova na brodu i njegove blizine italijanskom ostrvu Lampeduza, prenosi Rojters.

Migranti su više od dvije sedmice proveli na brodu blizu italijanske obale, usljed čvrstog stava italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija i prvobitnog oklijevanja EU da pronađe rješenje.

Sa broda "Open Arms" tvrde da će do iskrcavanja u Majorki proći još tri dana, što će dodatno otežati situaciju u kojoj se nalaze migranti.

"Ukoliko je zaista postignut sporazum, za Italiju i Španiju je ključno da preuzmu odgovornost za obezbjeđivanje potrebnih uslova da se ovi ljudi konačno iskrcaju u bezbjednoj luci", ističe se u saopštenju.


XS
SM
MD
LG