Dostupni linkovi

Španija dozvolila humanitarnom brodu sa 107 migranata da uplovi u njenu luku


Španija je saopštila da će dozvoliti španskom humanitarnom brodu "Open arms", sa 107 migranata koji nekoliko nedelja plovi na Sredozemnom moru, da uplovi u luku Algekiras. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini rekao je brodu "Open arms" da napusti italijanske vode i krene u Španiju.

Salvini tvrdi da se brod usidrio blizu italijanskog ostrva Lampedusa "samo da bi isprovocirao mene i Italiju".

Španski humanitarni brod usidrio se pre tri dana u italijanskim vodama gde je čekao odobrenje da uplovi u luku na ostrvu Lampedusa, ali ;Salvini je zabranio da brod uđe u luku.

Na brodu se nalaze migranti koji su krenuli iz Libije, a koje je ovaj humanitarni brod spasao na otvorenom moru. Od tada oni se nalaze na brodu jer države Evropske unije nisu mogle da se dogovore ko će primiti migrante.

Međutim, kada je šest država EU reklo da će prihvatiti migrante, Salvini nije dozvolio brodu da uplovi u luku. Španija je prihvatila da brod uplovi kako bi okončala ovu humanitarnu krizu.

Posada broda je saopštila da su uslovi na brodu "užasni" i optužila je Salvinija da koristi migrante za "ksenofobičnu i rasističku propaganda".

XS
SM
MD
LG