Dostupni linkovi

Preminuo novinar Denis Kuljiš


Novinar, pisac i publicista Denis Kuljiš preminuo je u Zagrebu u 68. godini nakon kratke i teške bolesti, prenela je hrvatska novinska agencija Hina.

Kuljiš je rođen u Splitu 1951. godine, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju.

Novinarsku karijeru započeo je 1972. Radio je u Poletu, Vjesniku, Startu, Danasu i nedeljniku Studio, a 1989. zajedno s partnerima osnovao je firmu Media Press, koja zatim prerasla u novinsko-izdavačku kuću Europapress Holding.

Učestvovao je kao urednik u ponovnom pokretanju kulturnog magazina Gordogan. Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem listu i Večernjem listu i u nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini. Njegova kolumna "1000 šema Denisa Kuljiša" izlazila je godinama na poslednjoj strani Globusa.

Objavljivao je tekstove i na portalu Dnevno i na svom portalu Žurnalist. Objavio je knjigu novinskih tekstova i feljtona "Majmuni, gangsteri i heroji" (2001), koja je 2005. dobila nastavak pod naslovom "Majmuni, gangsteri, heroji, geniji, lupeži & papci". Objavio je još "Dva pamfleta protiv Tuđmana" (2004), "Ad hominem" (2006), politički roman "Hrvatski Bog Merkur" (2010) i zbirku eseja "Wahrheit Macht Frei" (2011).

Zajedno sa istoričarem Vilijamom Klingerom napisao je knjigu "Tito: Neispričane priče" (2013), a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla Kuljišova knjiga "Titov tajni imperij".

XS
SM
MD
LG