Dostupni linkovi

Desetine ubijenih u napadu tokom svadbe u Kabulu


Bombaški napad na svadbi u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Bombaški napad na svadbu u Kabulu

63 osobe su ubijene, a 182 ranjene kada se bombaš samoubica razneo tokom svadbe u Kabulu, saopštili su zvaničnici u Avganistanu.

Napad se dogodio u subotu kasno uveče, a venčanju je prisustvovalo preko 1.000 ljudi, rekao je jedan od rođaka mladoženje.

Radikalna militantna grupa poznata kao ’Islamska Država’, međunarodno prepoznata kao teroristička organizacija, preuzela je odgovornost za napad, najsmrtonosniji u Kabulu od početka godine.

Talibani su prethodno negirali umešanost u napad izvršen u trenutku u kome su zvanični Vašington i predstavnici Talibana blizu sporazuma kojim bi se zaustavio rat koji već duže od 18 godina traje u toj južnoazijskoj zemlji.

Portparol Talibana Zabihullah Muajahid je osudio napad putem WhatsApp aplikacije za razmenu poruka, javila je agencija DPA.

Predsednik Avganistana Ashraf Ghani oštro je osudio ovaj napad, nazvavši ga „varvarskim činom“.

Venčanja u Avganistanu se često organizuju u velikim halama, sa mnogpo gostiju, gde su muškarci neretko odvojeni od žena i dece.

Predstavnik za medije Ministarstva unutrašnjih poslova Nasrat Rahimi, rekao je da je eksplozija izazvana bombom aktiviranoj upravo u takozvanoj zoni za muške goste sale za venčanja.

Jedan od svedoka, Gul Mohammad, za AP je međutim izjavo da su u blizini bila i deca.

Predstavnik policije, Rahimi, potvrdio je da među stradalima ima i žena i dece.

„Bilo je oko 1.200 gostiju“, rekao je Ahmad Omid, jedan od preživelih koji je rekao da je slavlje bilo upriličeno povodom venčanja rođaka njegovog oca. „Bio sam sa mladoženjom u drugoj prostoriji kada smo začuli eksploziju. Nisam mogao nikoga da pronađem. Svi su ležali na podu hale“, rekao je Omid.

Eksplozija se dogodila u sali za venčanja, u delu Kabula u kome su uglavnom okuplja Šiitska manjinska zajednica.

Napad je izveden svega nekoliko dana nakon velikog muslimanskog praznika i nakon što je Avganistan obeležio 100 godina nezavisnosti.

Podsetimo i da je 7. avgusta u istom delu Kabula, takođe na venčanju, detonirana bomba. Tada je ubijeno 14, ranjeno 145 ljudi, mahom žena i dece.

XS
SM
MD
LG