Dostupni linkovi

Evakuacija podzemne železnice Njujorka zbog ekspres-lonaca


Dva ostavljena "eskpres-lonca", nalik bombama kućne izrade koje se prave od tih sudova, izazvala su danas evakuaciju glavne stanice podzemne železnice Njujorka na Menhetnu i poremećaj ostalog saobraćaja usred jutarnje gužve.

Posebna jedinica policije je potom utvrdila da lonci ipak nisu bombe, te vlasti istražuju da li su bili postavljeni namerno, da zaplaše ljude, saopštio je gradonačelnik Bil de Blasio.

Treći "eskpres-lonac" nađen je tri kilometra dalje, na ulici, na nekoliko blokova od Svetskog trgovinskog centra i Njujorške berze, što je pokrenulo još jednu policijsku istragu.

Desetine sumnjivih predmeta svakodnevno se prijave u Njujorku, ali blizina mesta terorističkih napada 11. septembra 2001. godine izaziva posebno veliku nervozu.

"Zastrašujući je svet u kojem živimo, i sve ove situacije treba shvatiti ozbiljno jer, ne daj bože, jednog dana... naprava može biti prava", rekao je guverner Njujorka Endrju Kuomo.

"Ekspres-lonci" puni eksploziva ubili su tri osobe, a stotine ranili kada ih je par islamskih ekstremista detonirao tokom Bostonskog maratona 2013. godine. U septembru 2016. godine, takva bomba je na Menhetnu ranila 30 ljudi, a takvih slučajeva je bilo još u SAD, delom u ime al-Kaide i Islamske države.XS
SM
MD
LG