Dostupni linkovi

Direktor aviokompanije u Hong Kongu podneo ostavku


Čelnik “Cathay Pacific Airways” Rupert Hog podneo je u petak ostavku nakon što su kineske vlasti kritikovale ovu kompaniju zbog učešća njenih zaposlenih u prodemeokratskim demonstracijama.

Ova promena na čelu “Cathay Pacific Airways” je usledila uoči novih protesta za vikend koji bi trebalo da pokažu da li demonstranti mogu da zadrže široku podršku bez obzira na nasilnu reakciju vlasti.

Kompaniju, koja je zaštitni znak Hong Konga, žestoko je prošle sedmice kritikovalo kinesko regulatorno telo za vazdušni saobraćaj tražeči da suspenduje zaposlene koji su učestvovali u protestima.

Iznenadni odlazak Ruperta Hoga – potez koji je kompanije ocenila kao “preuzimanje odgovornsti…u svetlu poslednjih događaja” – pokazuje koliko je snažan pritisak Pekinga na ovu i ostale kompanije u Hong Kongu, te grad u celini u nastojanju da uguši proteste.

Hog je u početku govorio da “ne može da zamisli” da govori zaposlenima na koji način da razmišljaju, ali je kasnije popustio pritiscima, kažnjavajući dva pilota. Kazao je da će “izrazito radikalno” osoblje biti suspendovano.

On je istakao da je poslednjih nekoliko sedmica bilo “prepune izazova” za kompaniju, te da je ispravan potez da on, kao i direktor koji je takođe podneo ostavku, preuzmu odgovornost.

“’Cathay Pacific’ je u potpunosti posvećen Hong Kongu po principu ‘jedna zemlja, dva sistema,’” navodi se u saopštenju kompanije.

“Cathay Pacific Airways” je uvučen u sukobe nakon što je jedan njegov pilot uhapšen u demonstracijama u julu.

Kinesko regulatorno telo zahteva da svaki zaposleni u aviokompaniji koji podržava ili učestvuje u protestima, da bude uklonjen sa dužnosti. Akcije “Cathay Pacific Airways” su zbog poslednjih zbivanja pale na najniži nivo u poslednjih 10 godina.

Sukobi policije i demonstrana u poslednjih deset sedmica izazvali su haotičnu situaciju u Hong Kongu, uključujući i početkom ove sedmice kada je nekoliko hiljada građanskih aktivista blokiralo aerodrome zbog čega je dva dana skoro u potpunosti bio prekinut aviosaobraćaj.

Skoro 750 ljudi je uhapšeno od juna, a policija često koristi suzavac da rastera demonstrante.

Kineske vlasti poredi proteste sa terorizmom upozoravajući da može da upotrebi silu u cilju njihovog gušenja.

Kineske paravojne formacije izvode manevre ove sedmice u Šenzenu, koji se graniči sa Hong Kong, što je jasno upozorenje demonstrantima. Policija u Hong Kongu je ponovila u petak da je u stanju da sama održi mir i poredak.

To je najveći izazov kineskom predsedniku Si Đingpingu otkako je došao na vlast 2012. Predsednik SAD Donald Tramp je pozvao Sija da se sretne sa demonstrantima u cilju smirivanja tenzija.

Demonstranti naglašavaju da se bore protiv narušavanja aranžmana “jedna zemlja, dva sistema”, kojim je garantovana autonomija za Hong Kong nakon što ga je Britanija vratila Kini 1997.

XS
SM
MD
LG