Dostupni linkovi

Mlinarević: Teror javnog linča kojeg prolazim zadnju godinu dana je nevjerovatan


Književnica i novinarka Martina Mlinarević
Književnica i novinarka Martina Mlinarević

Dan nakon što je bosanskohercegovačka književnica Martina Mlinarević u Facebook postu saopštila kako su organizatori festivala Evergreen Fest u Čitluku otkazali promociju njene knjige Huzur, uz kako je napisala Mlinarević, objašnjenje da 'imaju ogromnih problema sanjenim budućim nastupom' oglasili su se i sami organizatori.

U njihovom saopštenju stoji kako je Mlinarević sama otkazala nastup. Međutim, njihovo saopštenje kao i komentar ponovo je Mlinarević objavila na Facebooku uz pojašnjenje da se takvo nešto nije desilo.

"Budući da su se moji dragi prijatelji s Evergreen festa oglasili nekakvim priopćenjem (na dnu) u kojem piše da sam ja tražila da se otkaže književna večer, a imam toliko poštovanja da ne idem objavljivati naše prepiske, samo ću reći da nijednom riječju nitko nije rekao meni da ipak idemo u realizaciju književne večeri unatoč pritiscima. Nijednom jedinom riječju. Povod našeg razgovora bila je sama činjenica da zaprimaju užasna negodovanja od strane ljudi, a zatim i od strane pokrovitelja, što mi je Anđelko objasnio," stoji u pojašnjenju Martine Mlinarević na Facebooku.

Organizatori festivala u ovom hercegovačkom gradu, otkazali su promociju knjige, zbog kako su rekli Mlinarević, negodovanja javnosti, prijetnjji sponzora ali i publike.

U saopštenju Festivala o otkazivanju promocije knjige Mlinarević organizatori su napisali da njihov oprez dolazi od prethodnih nemilih događaja " gdje su se izvođači (Edo Maajka i Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sekson ) odlučili na provociranje publike neprimjerenim vicevima o Međugorju koje se nalazi u neposrednoj blizini te je svima nama u srcu."

Mlinarević, koja je u Facebook postu naglasila kako je svo svoje lječenje finansirala prodajom, je ranijih godina bila gošća Festivala.

"Zbog naše djece se mora reći šta se ovdje radi, koliko se ljudi zastrašuju, koliko moraš biti podoban i koliko klimati glavom da bi mogao funkcionirati, koliko se s oltara i stranke vuku konci cjelokupnog hercegovačkog postojanja. U ime toga sam odlučila reagirati, jer čitav svoj život živim i radim ovdje. Nikad nisam nigdje drugo živjela. Ovo je moje mjesto, gdje mi se onemogućuje rad, život, stvaranje. Teror javnog linča kojeg prolazim zadnju godinu dana je nevjerovatan. I dok me ima, pričat ću o tome", napisala je Mlinarević na Facebooku kao reakciju na posljednji niz uvreda koje je pretrpjela.

Pročitajte i ovo:

Par mjeseci ranije Mlinarević se suočila sa nizom uvreda i prijetnji koje je primila na društvenim mrežama nakon što je u medijima objavljena vijest da će je član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, predložiti za ambasadoricu BiH u Češkoj.

Nakon te vijesti na društvenim mrežama počele su otvorene uvrede, koje je književnica objavila na svom Facebook profilu. Veliki broj njih odnosio se na činjenicu da je Mlinarević preživjela tešku bolest i nekoliko operacija.

XS
SM
MD
LG