Dostupni linkovi

Mustafa: Otvoriti konzulat Albanije u Preševskoj dolini


Preševo
Preševo

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa izjavio je danas da je Ministarstvu inostranih poslova Albanije uputio dopis sa zahtevom da konzularno predstavništvo otvori u Preševskoj dolini, gde živi većina Albanaca u Srbiji.

Navodeći da Nacionalni savet Albanaca kao institucija ima zakonska ovlašćenja da uputi takvu inicijativu, Mustafa je za agenciju Beta ocenio da bi otvaranje konzulata Albanije u Bujanovcu ili Preševu poboljšalo položaj Albanaca u tim opštinama, kao i odnose Srbije i Albanije.

"Dopis je poslat od strane Nacionalnog saveta Albanaca, ali je sve ostalo što se tiče otvaranja konzulata u nadležnosti ministarstava inostranih poslova Srbije i Albanije, i ide diplomatskim kanalima, tako da nemam informacije o tome da li će i kada naš zahtev biti usvojen", kazao je Mustafa.

On je ocenio da "nije logično da Albanija ima ambasadu u Beogradu, a da nema konzularno predstavništvo u Bujanovcu ili Preševu, gde živi najveći broj Albanaca".

"Otvaranje konzulata Albanije bi mnogo doprinelo očuvanju kulturnog integriteta Albanaca u Preševskoj dolini, a bilo bi i od velike pomoći studentima koji studiraju na univerzitetu u Tirani. To bi doprinelo i ispunjenju uslova na putu pridruživanja Evropskoj uniji, za poboljšanje dobrosusedskih odnose Srbije i Albanije", rekao je Mustafa.

XS
SM
MD
LG