Dostupni linkovi

Hodžaj optužio Srbiju za napad na kosovski konzulat


Tabla na ulaz u Kosovski konzulat u Danskoj, 14. avgusta 2019.
Tabla na ulaz u Kosovski konzulat u Danskoj, 14. avgusta 2019.

Zamenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj optužio je danas srpske bezbednosne strukture za napad na konzulat Kosova u Danskoj.

"Napad na naš konzulat u Danskoj najpre je izgledao kao da su ga izvršili sportski huligani, ali se onda ispostavilo da je bio planiran od državnih bezbednosnih struktura Srbije. Ovo je nova dimenzija suzbijanja suvereniteta Kosova", napisao je Hodžaj na Tviteru.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli je pre dva dana, 14. avgusta, saopštio da su "srpski vandali" napali kosovski konzulat u Kopenhagenu, da je oštećen državni grb Kosova i da Kosovo sarađuje sa danskim vlastima kako bi se izvršioci suočili sa pravdom.

"Danas, u ranim jutarnjim časovima, konzulat Republike Kosovo napadnut je u Kopenhagenu, u Kraljevini Danskoj, a srpski banditi i huligani u Danskoj oštetili su državni grb Kosova. Osuđujemo ovaj kukavički čin koji krši Bečku konvenciju i bezbednost diplomatskih i konzularnih predstavništava", napisao je Pacoli na svom Fejsbuk profilu.

Na Tviteru je naveo kako kosovske vlasti rade sa danskim u rasvetljavanju okolnosti i dovođenja počinilaca pred lice pravde".

"Ovakvo ponašanje protiv diplomatskih i konzularnih prostora je neprihvatljivo. Beograd na ovo ćuti", napisao je Pacoli.

Hodžaj je takođe pre dva dana na Tviteru preneo da su "srpski vandali napali danas Konzulat Republike Kosovo u Kraljevini Danskoj i oštetili naš grb, ali ne i ono što on predstavlja".

"Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država od 2008. i Srbije i njeni huligani bolje da se suoče sa ovom realnošću", napisao je Hodžaj.

U Kopenhagenu je dan pre, 13. avgusta, Crvena zvezda igrala 13. revanš utakmicu trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Kopenhagena.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je dan ranije, međutim, da nema nikakve informacije, odnosno da li je neki državljanin Srbije uhapšen ili osumnjičen za tako nešto.

"Taj konzulat je pored Albanske ambasade, a nemamo nikakve informacije od vlasti u Danskoj, niti da je neko od naših državljana uhapšen. Navijači 'Crvene zvezde' su se, koliko ja znam, svi vratili", rekao je Dačić za TV Prvu u četvrtak, 15. avgusta.

On je ocenio da su za prištinske vlasti uvek krivi Srbi i da takvih napada iz Prištine ima "po nekoliko na dan".

"Oni stalno optužuju srpsku stranu, šta god da se desi Srbi su krivi, oni se žale na našu agresivnost, a šta da kažu naši ljudi, kako se oni ophode prema njima?", naveo je Dačić.

XS
SM
MD
LG