Dostupni linkovi

Seničić iz Lokalnog fronta: Kažnjen sam zbog zastrašivanja


Aleksandar Vučić na bilbordu, mart 2017.
Aleksandar Vučić na bilbordu, mart 2017.

Aktivista i jedan od osnivača Lokalnog fronta iz Kraljeva, Branislav Seničić, koji je osuđen na novčanu kaznu od 10.000 dinara zato što je pre dve godine poprskao bojom bilbord sa plakatom tadašnjeg kandidata za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je svrha te kazne zastrašivanje naroda.

Ustavni sud Srbije odbio je Seničićevu žalbu na odluku Apelacionog suda u Kragujevcu, koji je potvrdio presudu prekršajnog suda iz Kraljeva kojom je Seničić osuđen zbog narušavanja javnog reda i mira.

"Ništa se drugo nije moglo ni očekivati, svako ko se pobuni, svako ko ima drugačije mišljenje mora biti kažnjen da bi se uplašio ili da bi se tim činom uplašili drugi koji imaju ikakvu ideju da se pobune", kaže Seničić.

On navodi da je bilbord koji su aktivisti Lokalnog fronta poprskali tokom kampanje za predsedničke izbore, koji su održani 2. aprila 2017. godine, "bio divlje izgrađen", te da kao što su "oni lepili preko njega, mogli smo i mi da lepimo preko njega".

"Ne radi se o 10.000 dinara nego o tome da policija ne služi da čuva plakate i bilborde jednog kandidata nego da kontroliše javni red i mir. A cela priča je bila u tome da dokažemo da se oni tokom kampanje ne bave ničim drugim nego čuvanjem plakata", kaže Seničić.

Ovaj aktivista kraljevačke grupe građana Lokalni front kaže da je kazna već preinačena u zatvorsku i da čeka da bude pozvan na izdržavanje desetodnevne zatvorske kazne jer ne želi da plati novčanu kaznu.

"Plaćanje kazne bi značilo da su oni u pravu i da se to tako može raditi, a ne može", poručuje Seničić.

On najavljuje da će se sada obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG