Dostupni linkovi

KOD: Čašćavanje crnogorskih funkcionera bagatelnim kreditima


Podgorica, ilustrativna fotografija
Podgorica, ilustrativna fotografija

Priča opovoljnim stanovima ili kreditima za stanove koje su povlašćeni javni funkcioneri i državni službenici dobili od aktuelne Vlade premijera Duška Markovića u protekle dvije godine, dobila je svoj nastavak.

Civilna oganizacija KOD danas jeobjavilanovi spisak onihkojije navodno pod bagatelnim uslovima stambeno zbrinulaVladadok je na njenom čelu bio Milo Đukanović.

Na vrhu liste nekoliko desetine imena od najviših javnih funkcionera do nižih državnih službenika nalazi seaktuelniVrhovni državni tužilac Ivica Stanković, koji je kako navodi KOD,od države dobio kredit od 40 000 eura.

Slijedi ministarka bez portfelja Marija Vučinović koja je od države navodno dobila stan od 59 kvadrata. Stan I to od 128 kvadrata navodno je dobio i bivšipotpredsjednik državnog parlamenta Suljo Mustafić.

Kredite za stambeno zbrinjavanje prema navodima KOD iskoristili su izmedju ostalih i poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Obrad Mišo Stanišić, kao I poslanik Socijaldemokratske partije ( SDP) Rifat Rastoder.

Medju imenima dobitnika stanova je ibivša predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić, funkcioneri brojnih ministarstava, kao I ambasadori. Srdjan Perić iz organizacije KOD za Radio Slobodna Evropatvrdi da su njihovi podaci autentični.

“Organizacija KOD se već godinu bavi pripremom materijala koji se odnosi na dodjelu stanova pod povlašćenim uslovima i rekao bih čašćavanjem ovakvim kreditima koje bi svaki građanin Crne Gore poželio za sebe. Kad je riječ o podacima koje smo iznijesli oni su sasvim autentični. Ukupna vrijednost procijenjena stanova i kredita sa spiska koji smo objavili je oko tri i po miliona eura. To je trošak građana za stanove koji su dodijeljeni funckionerima,” ocjenjuje Perić za RSE i dodaje kako će KOD nastaviti da objavljuju imena javnih funkcionera I državnih službenika koji su pod beneficiranim uslovima dobijali stanove ili kredite

Podsjetimo, crnogorska vlada u subotu je objavila spisak95 imena među kojima su i čelnici I visoki funkcioneri brojnih institucija u Crnoj Gori, od tužilaštva, sudstva, nezavisnih agencija, ministara, poslanika, ambasadora,koji su za mandata premijera Duška Markovića od 2016 godine riješili stambeni pitanje, dodjelom stanova ili jeftinih kredita za njihovu kupovinu.

I dok u vladajućoj DPS o toj temi I dalje ćute, to je naišlona oštru osudu dijela javnosti, nevadinog sektora I političke opozicije, koji su to nazvalikorupcionaškimskandalom.

XS
SM
MD
LG