Dostupni linkovi

SAD zabrinute zbog raspoređivanja kineske vojske na granici sa Hong Kongom


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su "duboko zabrinute" zbog izveštaja o raspoređivanju kineskih paravojnih snaga duž granice sa Hong Kongom, u kojem se protestuje više od dva meseca.

"Ohrabrujemo Kinu i sve strane u Hong Kongu da traže rešenje kojim se poštuje sloboda stanovnika Hong Konga i njegov visok stepen autonomije, predviđen Kinesko-britanskom zajedničkom deklaracijom. Važno je da vlada Hong Konga poštuje slobodu govora i mirnog okupljanja, a da Kina poštuje visok stepen autonomije Hong Konga", saopšteno je iz Stejt departmenta, prenosi Glas Amerike.

Kineski državni mediji objavili su video snimke raspoređivanja bezbednosnih snaga na granici.

Predsednik SAD Donald Tramp u utorak je tvitovao da su ga obaveštajne službe informisale " da kineska vlada šalje snage na granicu sa Hong Kongom". Tramp, koji prošle nedelje nije mnogo komentarisao proteste, rekao je novinarima da je situacija u Hong Kongu veoma teška, ali da je siguran da će se rešiti.

Na ulicama te teritorije više puta su izbili žestoki sukobi demonstranata i policije, a najnoviji okršaj bio je u utorak na međunarodnom aerodromu.

"Osuđujemo nasilje i pozivamo sve strane na udržanost, ali ostajemo odlučni u podršci slobodi izražavanja i mirnog okupljanja u Hong Kongu", naglasio je portparol Stejt departmenta.

Stanovnici Hong Konga protestuju zbog, kako smatraju, urušavanja sloboda i autonomije pod kineskom kontrolom.

XS
SM
MD
LG