Dostupni linkovi

Crna Gora: Stupila na snagu zabrana pušenja


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Crnoj Gori počela je primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda kojim je beskompromisno zabranjeno konzumiranje duhanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru.

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore posebno su naglasili da je beskompromisno zabranjeno pušenje u objektima ili dijelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće, jer je to pitanje koje je pokrenulo najveće interesovanje građana.

“Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu. U tom smislu ovim zakonom su jasno propisani uslovi izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Ukoliko vlasnik objekta želi da opredijeli dio unutrašnjosti prostora, gdje će klijent moći samo da konzumira duhanski proizvod, a ne i da služi hranu i piće, taj dio prostora morat će da zadovolji određene uslove.

Suština odredbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda, kako su dodali, je zabrana pušenja u zatvorenim prostorima, i to bez kompromisa.

Kršenje zakona od strane gosta, kažnjavat će se i ugostitelj. Kazne za nepoštovanje novog zakona bit će od 30 do 1.000 eura za fizička lica a za pravna od 500 do čak 20.000 eura.

Zakon je među građanima dočekan uz različite reakcije, dok pojedini smatraju da se radi o pravilima koja su potrebna, drugi misle da će takav zakon uticati na ugostiteljske prihode ali i da neće biti funkcionalan, kao što jedan od sagovornika naše dopisnice kaže: "Balkan, nikad se neće promijeniti, koliko god puta da uđemo u Evropu."

Poslušajte u našem prilogu šta o ovom zakonu misle crnogorski ugostitelji:

Zabrana pušenja u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG