Dostupni linkovi

Hong Kong: Policija se povukla sa aerodroma nakon sukoba sa demonstrantima


Policija se povukla iz aerodromske zgrade Hong Kongu u utorak veče nakon sukoba sa demonstrantima, pokušavajući da deblokira saobraćaj nakon dvodnevne paralize, javljaju BBC i CNN.

Uprava aerodroma saoštava da je njegovo funkcionisanje “ozbiljno poremećeno”.

Predsednica Vlade Hong Konga Keri Lam je izjavila na konferenciji za novinare: "Pogledajte na trenutak naš grad, naš dom. Možemo li podneti da ga gurnemo u ambis i vidimo razbijenog na komade?"

Kina je optužila pojedine demonstrante da koriste smrtonosna oružja u napadu na policiju, nazivajući sukobe "klicama terorizma". Protesti predstavljaju jedan od najvećih izazova predsedniku Kine Si Đingpingu otkako je došao na vlast 2012.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je zatražilo od SAD da se ne mešaju u njena unutrašnja pitanja, nakon što su pojedini članovi Kongresa, uključujući predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi osudili nasilje policije nad demonstrantima.

SAD negiraju umešanost u proteste, ali je portparol kineskog ministarstva Hua Čunjing izjavio da komentari kongresmena "pružaju nove i uverljive dokaze svetu".

Dodao je da "oni zanemaruju činjenice, izvrću crno u belo i kvalifikuju nasilje kao lepu borbu za ljudska prava i slobode".

Istovremeno, kineska misija pri UN kritikovala je poziv visoke komesarke za ljudska Mišel Bašele vlastima u Hong Kongu na uzdržanost tokom protesta.

Kineske diplomate su to okarakterisale kao mešanje u unutrašnje poslove njihove zemlje.

Bašele je zatražila od vlasti Hong Konga i da istraže slučajeve korišćenja suzavca na način koji je zabranjen prema međunarodnom pravu.

Američke obaveštajne službe izveštavaju o kineskom vojnom rasporedu "na granici sa Hong Kongom", naveo je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru pozivajući na smirenost.

Tramp je u drugoj poruci, takođe na Tviteru, naveo da ga mnogi ljudi optužuju, među kojima i u SAD, da je odgovoran za "aktuelne probleme u Hongkongu".

Američki predsednik nije dalje precizirao o kome je reč.

On je nešto ranije rekao da je situacija u Hongkongu teška izražavajući nadu da niko neće biti povređen ili ubijen.

Deset sedmica sukoba između policije i demonstranata uzdrmalo je ovo azijsko finansijsko čvorište

Vrednost akcija na berzi u Hong Kongu je pala na najniži nivo u poslednjih sedam meseci.

Građani protestuju zbog uskraćivanja sloboda i smanjenje autonomije pod kineskom upravom.

XS
SM
MD
LG