Dostupni linkovi

Pad na svetskim berzama


Vrednost akcija na svetskim berzama nastavlja da pada i u utorak zbog straha od zaoštravanja globalnog trgovinskog rata, protesta u Hong Kongu i kraha argentinskog peza. Zbog toga investitori traže sigurno utočište u obveznicama, zlatu i japanskom jenu.

Situaciju je dodatno opteretio i istraživanje koje pokazuje pesimističan sentiment nemačkih poslovnih krugova zbog čega su uzdržaniji prilikom odlučivanja o eventualnim novim investicijama, na istom niskom nivou kao i 2011. u vreme dužničke krize u evrozoni.

MSCI glavni indeks koji pokriva 47 zemalja je pao za skoro 4 odsto od početka ovog meseca.

Aerodrom u Hong Kongu, jedan od najvećih čvorišta za avionski teretni saobraćaj, obustavio je saobraćaj zbog demonstracija.

Investitori još procenjuju štetu koji je izazvao krah peza u Argentini nakon što je na primarnim izborima u nedelju populistički kandidat Kristina Fernandez osvojila za 16,5 odsto glasova više od protržišno orijentisanog šefa države Mauricija Makrija.

Pezo je oslabio za 15 odsto, vrednost akcija u dolarskoj protivvrednosti za 48 procenata – što je drugi po veličini pad u jednom danu od 1950. godine.

“Da, Argentina je mala ekonomija. Međutim, poslednju stvar koju globalna tržišta žele da vide jeste pad još jedne liberalno orijentisane vlade pred naletom populizma,” ističe Majkl Evri, strateg iz Rabobanke.

On je da čitav “zid briga” uključuje: trgovinski rat, Bregzit, Kina, Hong Kong, Iran, Italijia, Kašmir, Severna Koreja, Južnokinesko more, Turska i Venecuela. “Da li sam nešto propustio?”

XS
SM
MD
LG