Dostupni linkovi

Ukrajina: Državljanstvo za ruske političke prognanike


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u utorak dekret kojim Rusima koji trpe politički progon kao i strancima koji su se borili na strani Kijeva u konfliktu na istoku Ukrajine, može biti dodijeljeno državljanstvo Ukrajine.

Zelenski je ovaj potez najavio prošlog mjeseca kao odgovor na ruski potez u kojem su povećali broj Ukrajinaca koji se mogu prijaviti za ubrzano dobijanje ruskih pasoša.

Odnosi između Kijeva i Moskve pogoršali su se nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i ruske podrške borcima na području istočnog Donbasa u sukobu u kojem je poginulo 13.000 ljudi uprkos prekidu vatre.

Zelenski je stavio prioritet na postizanje mira u regionu Donbasa, no dan nakon njegove pobjede na izborima, ruski predsjednik Vladimir Putin, ublažio je pravila za stanovnike pobunjeničkih dijelova Donbasa da mogu primiti pasoše.

Odluka Zelenskog o pasošima bi se odnosila na državljane Ruske Federacije koji su progonjeni iz političkih razloga.

Oni koji se žele prijaviti morali bi obezbijediti potvrdu ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, diplomatske misije ili konzularnog predstavništva kojim se potvrđuje da su proganjani u svojon zemlji zbog svojih političkih uvjerenja.

Na vladi i parlamentu je da sprovedu ovu odluku kako bi ona mogla stupiti na snagu.

XS
SM
MD
LG